Az elmúlt tanév végének örömteli híre volt, hogy Szénási Tibor, iskolánk matematika tagozatos tanulója a biológia OKTV I. kategóriájában országos 4. helyezett lett. Már akkor bíztunk a sikeres folytatásban, hiszen Tibi tavaly még csak tizenegyedikes volt. Izgulva-szurkolva vártuk az idei verseny fordulóit, és reményeink fordulóról-fordulóra nőttek:

az első, házi, 4 órás feladatsor eredménye még csak biztató volt, de országosan itt még a 195 elérhetőből megszerzett 164 pontjával többen is megelőzték (országosan 11 tanuló). A februári második fordulóba így is gond nélkül jutott be, András öccsével együtt, aki a II. kategóriában versenyezve szintén szép teljesítménnyel került a megyei szakaszba. Aki nincs otthon középiskolai versenyek rendszerében, tudnia kell, hogy az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) bármely tantárgyból a megyei fordulóba jutni is hatalmas teljesítmény, az egész országból ez kb. 150-200 diákot jelent, a 11.-12. évfolyamból együtt!

A genetikával, biokémiával, sejtbiológiával, humán élettannal és más, egyszerű halandók számára szinte érthetetlen dolgokkal teletűzdelt, 5(!) órás feladatsor megírására a Diósgyőri Gimnáziumban került sor február 12-én. Ennek az eredménye már beleszámít a végső sorrendbe, több mint 50%-os súlyozással. Nagyszerű érzés volt a pillanat, mikor megjöttek az eredmények: Tibit az egész országból csak ketten előzték meg!

Az országos döntő április 9-én volt Budapesten, az Arany János Gimnáziumban. Ez a forduló már főleg gyakorlat – a természettudományokban a gyakorlati készségek kiemelten fontosak. Boncolás, metszetkészítés és mikroszkópos gyakorlat, fajfelismerés, növényi szervek, gyökerek, gumók raktározott tápanyagainak biokémiai összehasonlítása kísérleti úton, genetikai probléma megoldása is szerepelt a feladatok között. Bár diákunk a 2 és fél órás verseny után úgy érezte, hogy nem sikerült olyan jól, mint tavaly, bíztunk benne, hogy csak a mércét tette nagyon magasra, és így is lett. Megyei helyét megtartva az összesítésben dobogós, országos 3. helyezett lett!

Ezzel az eredménnyel iskolánk eddigi, eredményekben bővelkedő történetében is a legnagyobb sikert érte el. Szívből gratulálunk, és az egyetemi évekhez sok sikert kívánunk!

Elismerésemet és köszönetemet fejezem ki versenyzőink felkészítő tanárának, Szénási Tibor kollégánknak, aki a fiúk édesapja.

Molnárné Tóth Erika
igazgató