A Tokaji Ferenc Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium 10 diákja és 2 tanára vett részt 2014. március 7-9. a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosítószámú „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt keretében a „Gazdagító programpárok II.” megszervezése és megvalósítása „A” (alap) és „B” (szülő – diák – pedagógus együttműködését is célzó, bővített) tevékenység során egy 3 napos programon Miskolcon.

Péntek délelőtt a részt vevő diákok és tanárok betekintést nyerhettek a Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Intézeti Tanszékén folyó oktatásba, részt vettek egy pneumatikai laborgyakorlaton, ahol rövid elméleti oktatást követően saját maguk is létrehozhattak egyszerűbb pneumatikai rendszereket. Ezt követően pedig az ipari robotok működésével és alkalmazási lehetőségeivel ismerkedtek meg.

Délután megismerkedtünk Miskolc történelmi belvárosának számos nevezetességével, majd pedig az Avasi kilátóból gyönyörködhettünk a megyeszékhely csodálatos panorámájában.

A tartalmas nap fáradalmait a Viktória Vendégház otthonos és hangulatos szobáiban pihentük ki, de csak miután elfogyasztottunk néhány méretes pizzát.

Szombat délelőtt a Műszaki Anyagtudományai Kar nyújtotta lehetőségekkel ismerkedtünk meg Takács Csaba volt egyetemi hallgató segítségével, aki a hétvégén diákmentorként segített bennünket.

Ezt követően pedig a híres miskolctapolcai barlangfürdőben töltöttünk el néhány órát.

Este a szálláson egy közkedvelt társasjáték, az Activity feladatai révén szereztünk egymásnak vidám perceket és kovácsoltuk össze a társaságot.

Vasárnap délelőtt megtekintettük a 32. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál színvonalas programját, majd Dr. Mádai Ferenc dékán helyettes úr jóvoltából a Műszaki Földtudományi Kar laborjaiban folyó szakmai munkákkal és berendezésekkel ismerkedhettünk meg.

Ezt követően egy tényleg gyors ebéd után indultunk vissza Tokajba.

A hétvége célja az volt, hogy a tanulók ismereteket szerezzenek az egyes egyetemi karok és szakok kínálta lehetőségekről, az azokon folyó munkákról és egy átfogóbb képet kaphassanak az egyetemi életről, így segítve a nem is olyan távoli pályaválasztásukat.

A projekten részvevő tanárok és diákok:
Gógné Liszkai Judit
Tóth Attila

Helmeczi Ádám 10. B
Vámosi Gergely Sándor 10. B
Gyúró Gellért 10. B
Kiss Zoltán 11. B
Gombos Alex 11. B
Rusznyák Péter 11. C
Godó Gábor 11. C
Pózer Erik 11. C
Porkoláb Zsófia 12. B
Takács Zoltán 12. B


Gazdagító programpárok

Iskolánkban 2015 januárjától április elejéig került sor a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program nevű kiemelt projekt keretében a Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására. A program során intézményünk tehetséges diákjainak lehetősége nyílt különböző témájú délutáni tehetséggondozó foglalkozásokon történő részvételre. Történelem, földrajz, kémia tantárgyak érdekes témaköreiben merülhettek el a résztvevők. A tanulók Erdeiné Lukács Zita tanárnő és Tóth Attila tanár úr vezetésével új ismeretekkel és pozitív élményekkel gazdagodtak a foglalkozások során.

A délutáni tehetségfejlesztő alkalmakon túl a tanulók, a pályázat gazdagító programpárjának intenzív részeként 2015. március 6-7-8-án megismerkedhettek a Debreceni Egyetemen folyó természettudományos oktatással. Ennek megszervezésében az egyetem részéről Türk Gábor, iskolánk öregdiákja volt segítségünkre. A programban részt vevő középiskolások a kémia, biológia, földrajz tanszékeken folyó munkába tekinthettek be, érdekes kísérleteket láthattak, valamint átélhették, hogy milyen egy igazi egyetemi előadás az gazdaságtudományi karon. Három diákmentorunk pedig, akik nem is oly rég még iskolánk diákjai voltak, saját tapasztalatikat osztották meg velünk az egyetemi életről. Lehetőségünk nyílt továbbá az Agora Tudományos Élménycentrum interaktív játékainak kipróbálására ezt követően pedig megcsodálni a botanikus kert zöldellő növényeit és kikapcsolódásként pedig az Aquaticum medencéi vártak a csapatra. Természetesen nem maradt ki a belváros nevezetességeinek megismerése sem.

Áprilisban a pályázat további részeként munkájukban sikeres szülőket hívtunk meg iskolánkba, hogy rendhagyó módon, maguk meséljék el, hogy hogyan érték el mindazt az életükben, melyekre most büszkék lehetnek, tanulással és a megfelelő tudás birtokában, kemény munkával hogyan lehet sikeres életpályát befutni régiónkban. Nagyon örültünk, hogy Cseh Zoltánné és Cseh Zoltán, Kobzosné Kocsis Erika és Kobzos István, valamint Pózerné Bodnár Mónika és Pózer Tamás elfogadták felkérésünket. A szülők életútja és tapasztalataik megosztása rendkívül motiváló volt a középiskolások számára. Bemutatkozásuk, valamint az azt követő kötetlen beszélgetések a résztvevők egybehangzó véleménye alapján elérték céljukat.