KV-Info_szakmai_tanulmanyut_(4)2018. április 04-05-én a 10. évfolyam környezetvédelem, valamint az informatika ágazati és a 12. évfolyam környezetvédelem-vízgazdálkodás ágazati képzés elméleti tanulmányait egy 2 napos program keretében egészítettük ki, a piaci szereplőknél tett tanulmányúttal. Programunkat 2 naposra terveztük, hiszen az Alföld egykoron jellemzően vizes területét, a Sárrétet jártuk be, és az egyes helyszínek közötti viszonylag nagyobb távolságok így tették lehetővé az idő- és költséghatékony megvalósítást.

Az első napon Debrecenben a regionális hulladéklerakót Erdős Lajos telepvezető, a válogatóművet Makó Balázs, iskolánk egykori diákja, a PMR Kft. ügyvezetője, a lakosság által használt hulladékudvart pedig Guba Krisztina mutatta be a diákoknak. Ezt követően Karcagra utaztunk, ahol a hazánkban egyedülálló, Andritz-Mewa hűtőgép és elektronikai hulladékfeldolgozó telepet tekintettük meg. Érdekes volt látni, hogy milyen „egyszerű” módon és gyorsan lehet az e-hulladékot újra hasznosítható nyersanyagokká varázsolni, és természetesen nem kerülte el a diákok figyelmét a rendkívüli vagyon- és üzembiztonságra fordított törekvés sem (fémkapuk, fényképkészítési tilalom, egyéni munkavédelmi eszközök, stb.).

A nap zárásaként a Dévaványa és Ecsegfalva között található Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó réhelyi túzokrezervátumhoz utaztunk, ahol a Nemzeti Park részéről egy igen érdekes előadást hallgathattunk meg a Magyarországon kiemelt jelentőségű madár életét, élőhelyét és természetvédelmét illetően. A környezetvédősökkel még ezen az estén megnéztük a Túzokvédelmi Állomást is, ahol az országban egyedülálló keltetőt tekintettük meg. Szerencsére most nem kellett kis túzok fiókákat keltetni és nevelni (még ehhez korai időpontban érkeztünk), de érdekes volt látni egy, a hazánkban nem csak a déli szomszédos országokban költő fakó keselyű fiókát, akire gyakorlatilag éjjel-nappal gondozó vigyáz, eteti, és a szülei szerepét is igyekszik pótolni.

A csütörtöki nap a vízgazdálkodásé és az ökológiáé volt. Délelőtt Békésszentandráson a Horthy István duzzasztóművet szerettük volna megtekinteni, amelynek üzembe helyezésével vált hajózhatóvá a Hármas-Körös, valamint vált elérhetővé a térségben az öntözés a mezőgazdaság számára. Sajnos a télen lehullott csapadék és a megenyhült időjárás olyan árvizet okozott a Körösök medrében, ami miatt csak messzebbről, a gát tövéből tudtuk megnézni azt. Kuriózumként azonban lehetőségünk nyílt megtekinteni egy gőzgép hajtású szivattyútelepet, amely a Kákafoki-holtág vizét hivatott átemelni a Hármas-Körösbe, biztosítva ezzel a holtág vizének folyamatos átöblítését, vízcseréjét.

A nap utolsó szakmai programjaként a Szarvasi Arborétumban tettünk egy nagy sétát, különleges növények között, igazán szép tavaszi időben. A mini Magyarország kiállításának megtekintése már az interdiszciplinaritás jegyében gazdagította diákjaink tájékozódási, földrajzi, valamint történelmi ismereteit.

Pataki Zsolt
gyakorlati oktatásvezető