Iskolánk mint környezetvédelmi szakközépiskola, környezeti nevelési mintaiskola, ökoiskola kiemelten kezeli a környezettudatos magatartásra nevelést. Pedagógiai programunkban stratégiai célként szerepel a fenntartható fejlődés tudatosítása, amely meghatározó eleme valamennyi profilunknak.

A hagyományokhoz híven iskolánk idén is megrendezte a természetvédelmi hetet, amely a tavaszi szünet miatt korábban – nem a Föld Napjának hetében – került megrendezésre. A megnyitóra kedd délután került sor, melyen a megjelentek megismerhették – a ma már világmozgalommá vált – Föld Napjához kötődő programsorozat történetét. Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. A mozgalomhoz csatlakozva a kipusztult növény és állatfajok emlékére megszólalt iskolánk lélekharangja. A megnyitó után a szép számban megjelent érdeklődők meghallgatták Takács Attila – iskolánk volt diákja – előadását, melyben a Taktaköz természeti értékeire hívta fel a hallgatóság figyelmét. Az előadást követően szemétszedési akciót szerveztünk a Tokaji-hegyre, melyen lelkes fiatalok csoportjainak sikerült megtisztítani a Nagy-Kopaszt a sajnos nagy mennyiségben jelenlévő hulladéktól.

Szerda délután szintén megtelt iskolánk biológia előadója. Az E-misszió Környezet- és Természetvédelmi Egyesület önkéntesei, Fábián Katalin és Varga Renáta előadása a fenntarthatóságról szólt, ezen kívül szó esett szűkebb élőhelyünk helyi értékeiről, és azok megismerésének és megóvásának fontosságáról. A délután jó hangulatban telt, hiszen az előadás menetébe a diákok is aktívan bekapcsolódhattak.

Iskolánk diákjai számára meghirdetett „Szülőföldem” témájú fotópályázatra hónapok óta gyűltek a szebbnél-szebb fényképek, melyek közül a biológia-környezetvédelem munkaközösség tagjai választották ki a díjazottakat, illetve diákok szavazatai alapján közönségdíjas fotó is született. Csütörtökön délután került sor az eredményhirdetésre: első Csordás Balázs (12. A), második Magyar Flóra (10. C), harmadik Bodnár Attila (10. C), közönségdíjas Szaniszló Boglárka (9. A) fotója lett. Ekkor került átadásra a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar közös V. Fotó poszter pályázatának eredmény hirdetésére. Intézményünk pályázói közül Bodnár Ágoston (11. C), Kovács Ákos (11. E), Bodnár Attila (10. C), Janovics Dóra (11. C), Bodó Réka (11. C) osztályos tanuló elismerő oklevélben részesült.

Az oklevelek kiosztása után hét csapat mérhette össze tudását a természetvédelmi vetélkedőn, melynek témája szorosan kapcsolódott a hét többi programjához: Tokaj és térségének természeti és kultúrtörténeti értékei bemutatásához. A vetélkedőn a szakmai zsűri az elméleti tudás mellett a helyismeretet is pontozta. Első helyezett: „Fa” csapat 10. C (Bényei Zsófia, Magyar Flóra, Kovács Tibor) második helyezett: „Betyárok” csapat 14. KV (Kiss Máté, Kovács Tamás, Papp Zoltán), harmadik helyezett: „Támadó menyét” csapat 12. C (Gajtkó Attila, Takács Viktor, Tóth Péter).

Az értékes jutalmakból mindenki részesült, reméljük a résztvevők ismeretekben gyarapodva kellemes élményekkel térhettek haza.

Nagyné Dóka Nóra, szaktanár