A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola Ifjúsági Vegyeskarának tavaszköszöntő hangversenyén április 15-én igazán sokszínű: egyszerre vidám és megható, fiatalos, mégis elgondolkodtató, modern, ugyanakkor örök igazságokat hordozó műsort hallhatott az érdeklődő tokaji közönség. A kórus egyes tagjai (Vida Klaudia, Posta Lilla és Balogh József, Andrássy Judit és Váradi Tibor, Petrusovics Attila és Petrusovics Máté) szólóénekesként is megcsillantották a tehetségüket. Zongorán Kun Fruzsina és Majoros Bernadett játszott.
Májusban az ifjúsági vegyeskarnak Pásztor Isvánné karnagy, azaz Erzsike néni vezetésével újra lehetősége nyílott, hogy gazdag repertoárjukból válogatva külföldön is fellépjenek. Korábban már többször koncerteztek Olaszországban, azonban most egészen az ország szívéig merészkedtek, hisz ezúttal egy meglehetősen távoli, de kulturális értékeit tekintve felülmúlhatatlan úticélt választottak: Rómát, az örök várost és környékét. E feledhetetlen utazás május 16-tól 22-ig tartott.
A kórustagok első állomásként az észak-olaszországi Udine városát tekintették meg, ahová az idősebb énekkarosok ismerősként tértek vissza, csakúgy, mint a kedvelt tengerparti üdülővárosba, Lignanoba. Másnap reggel érkeztek Rómába, ahol elsőként a Szent Péter Bazilikát csodálták meg, ami jelentőségével, díszítettségével és impozáns méreteivel lenyűgözte a csoportot. A Vatikán után egy kiadós séta keretében az Angyalvár, a Piazza Navona, a Pantheon és a Trevi-kút került sorra. Délután a Róma melletti Grottaferrata-ba utaztak, ahol találkoztak az ottani ifjúsági kórus vezetőjével és a gimnázium énekkarát meghívó kórus tagjaival.
A következő napon a környékkel ismerkedtek, a pápa nyári pihenőhelyére, Castel Gandolfo-ba utaztak, majd a közeli Albano-tónál töltöttek egy kis időt. Délután megtekintették és érdekes előadást hallottak az egyedülálló, 1004-ben alapított grottaferrata-i San Nilo Apátságról. E bizánci apátság egyik épületében a mi diákjaink tiszteletére szervezték meg a „Fiatalok hangja” kórustalálkozót, melynek keretén belül hangzott el énekkarunk fergeteges sikert aratott hangversenye, amit tovább színesített táncosaink rövid műsora. A koncert után a magyar és olasz fellépők között azonnal barátságok kezdtek szövődni. Vasárnap újabb két festői szépségű városka, Frascati és a zeneszerzőről híressé vált Palestrina nevezetességeivel ismerkedtünk. Délután újabb nagy sikerű fellépés következett, amit egy római püspök is elismeréssel hallgatott. Hétfőn az egész napot Róma bebarangolásával töltöttük. Az évezredes köveken sétálva megnéztük a Santa Maria Maggiore Bazilikát, a Colosseumot, a Forum Romanumot, felsétáltunk a Capitoliumra, majd az impozáns Vittorio Emanuelle emlékmű következett. Gyalogtúránk a romantikus Spanyol Lépcsőnél ért véget, ahol Rómától is elbúcsúztunk. A tervek szerint az olasz kórusok jövő tavasszal érkeznek hozzánk Tokajba.

Horváthné Bócsi Ildikó
kísérőtanár