IMG_20180206_120228„ Adatik tudtára országnak-világnak, hogy a király ahhoz adja egy szem lányát, aki úgy el tud bújni, hogy a királylány nem találja meg.”  – A mindent látó királyleány-

Mindent látni és észrevenni, hogy hol van szükség, segítségre: ezeket a képességeket szeretnénk a pedagógia ágazaton tanulókban megerősíteni. A mesék is segíthetnek ebben nekünk, befolyásolhatják életünket, hatásuk bátorító, és segítségükkel megoldást találhatunk problémáinkra. Nemcsak kisgyermekként jó a mesevilággal foglalkozni, hanem megéri a középiskolás korosztálynak is megmutatni, hogy ebben a varázslatos világban minden lehetséges. Az óvodai mesemondás fejlesztő hatásaival és a jó mesélés feltételeivel sokat foglalkozunk a pedagógia ágazat gyakorlati óráin, ezzel együtt felidézzük az első mesék emlékét, olykor a színházi meseelőadások élménye is szóba kerül, elmesélik a bábelőadásokat, a kedvenc meséket. Az óvodai gyakorlataik során ők is szívesen vállalkoznak bábjátékra és mesélésre. A bábművészettel igazán hitelesen megismerkedni nehéz a tanteremben, ezért szakmai tanulmányutat tettünk, Miskolcra utazva a Csodamalom Bábszínház meseelőadását nézhették meg a 10. D osztály tanulói és a pedagógiai- és családsegítő munkatárs képzésben résztvevő diákjaink. A mese varázsa megint működött. A mindent látó királylány című bábelőadás izgalmas és szórakoztató jelenetei, a népzenei motívumok és az ötletes díszlet remélhetőleg bátorítja majd őket, hogy ők is meséljenek és bábozzanak, gyerekeket vigyenek bábszínházba. A bábművészek az előadás után megmutatták a bábok fajtáit, és a bábművészi képzés lehetőségeiről meséltek nekünk.

A meseelőadás előtt a B-A-Z Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház is bemutatkozott tanulóinknak. A Miskolci Egyetem egyik előadótermében Kiss Gergely és Hiripi Edina bemutatta a szervezet tevékenységét, amelynek elsődleges célja a szemléletformálás és az önkéntes mozgalmak segítése. Érdekes és informatív előadással felhívták a figyelmet a hátrányos helyzetű csoportokkal szembeni előítéletekre. A pedagógia ágazat ötödévesei már egy alkalommal kipróbálhatták a Szociopoly elnevezésű játékot, amelynek megszervezésében is a CSEÖH segített nekünk. A programjaikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a rászoruló csoportokkal szembeni előítéletes gondolkodásmód megváltozzon. Az attitűdformálás segítségével tanulóink hatékonyabbak lesznek a segítő szakmákban, hamarabb felismerik a segítségnyújtás szükségességét, tudatosabban fognak majd foglalkozni a rászorulókkal, idősekkel vagy sérültekkel.

Ezúton köszönjük, hogy a tartalmas szakmai program megszervezéséhez szükséges anyagi feltételeket a Szerencsi Szakképzési Centrum biztosította részünkre.

Dobrosi Ágnes
pedagógia munkaközösségvezető