2013. január 21-22-én Tokajba érkezett a Paksi Atomerőmű tájékoztató kamionja. A Tokaji Ferenc Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium közel 350 diákja látogatta meg a két nap alatt előre egyeztetett időpontokban az interaktív kiállítást, amelyre a település lakói, illetve a város többi iskolájának diákjai is ellátogathattak.

A bemutató során egy rövid tájékoztató film segítségével megismerkedhettünk az erőmű működésével, és rövid idő alatt azt is megtudhattuk, hogy egy áramfejlesztő kerékpárral meddig kell tekernünk ahhoz, hogy egy fél óráig nézhessük a televíziót. Betekintést nyertünk az erőmű közelében lévő növény- és állatvilág sokszínűségébe, információkat kaptunk más országok hasonló létesítményeiről is.

A diákokban, látogatókban felmerült kérdésekre az erőmű egyik munkatársa adott választ. A bemutató végén mindenki kipróbálhatta ismereteit, és aki helyesen felelt meg mind a tíz kérdésre, az egy kis ajándékot (tollat, kulcstartót, labdát) kapott a kiállítást szervezőktől.

A kamion az elmúlt három év során 270 településre jutott el, és mintegy 162 ezer embert tájékoztatott!

Búcsúzóul a szervezők azzal bocsátottak utunkra, hogy amikor legközelebb a villanykapcsolóhoz nyúlunk, gondoljunk arra, hogy az elhasznált villamos energia közel 40%-át a Paksi Atomerőműben állítják elő.

Gógné Liszkai Judit és Erdős Zoltán
szaktanárok