Az ELTE Konfuciusz Intézetével kötött megállapodásnak megfelelően augusztus végén megérkezett a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumba az új kínai tanárnő: Tan Jiani, akit mi leginkább Janny-nek szólítunk. A kezdő és középhaladó szintű szakkörök mellett a 9. évfolyamon második idegen nyelvként két külön csoportban oktatja a kínai nyelvet heti 4, illetve 3 órában. A nagy érdeklődés is bizonyítja, a kínai nyelv elsajátítása távlatokat nyitó, az ország jövőjét és gazdasági sikerét meghatározó, hátrányos helyzetű régiónk számára kitörési pontot jelentő terület lehet.

Kedves Jiani! Három hete tartózkodsz Magyarországon. Milyen benyomások értek ez alatt az idő alatt? Hogyan érzed magad Tokajban? Mi a véleményed a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjairól?

 Abban a pillanatban, amikor megérkeztem Magyarországra, az volt az érzésem, hogy minden ismerős. Az első perctől kezdve olyan melegszívű fogadtatásban volt részem, hogy azonnal otthon éreztem magam Tokajban. Egyáltalán nincs honvágyam, semmi miatt nem aggodalmaskodom, hanem felszabadultan örülök a lenyűgöző szépségű tájnak és a finom ennivalóknak csakúgy, mint a sok-sok mosolynak, amivel a helyi lakosok köszöntenek.

Nem számítottam arra, hogy olyan sok közös vonást fogok találni a kínai és a magyar kultúra között. Azonban mind az ételeink, mind az illemszabályaink és az emberek közötti kapcsolatok nagyon hasonlóak, s mindez megkönnyíti számomra a beilleszkedést.

Ez alatt a rövid időszak alatt, amióta Tokajban tartózkodom, rengeteget sétáltam ebben a hangulatos kisvárosban, de ellátogattam más településekre is, például Tarcalra, Mádra, Nyíregyházára. Több vidám eseményen vettem részt, ahol volt alkalmam megkóstolni számos hagyományos magyar ételt, finom borokat és láthattam a népművészet szebbnél szebb alkotásait.

Azonban természetesen a legfontosabb és legizgalmasabb élmény számomra az az idő, amit az óráimra járó diákokkal tölthetek. Soha nem fogom elfelejteni azt a hatalmas boldogságot, amit az első órám után éreztem. A kínait tanuló diákok rendkívül lelkesek és szorgalmasak és mindannyian nagyon tehetségesek. Mindent megteszek azért, hogy az összes órámat gazdag tartalommal töltsem meg, ugyanakkor élvezetesek és szórakoztatóak legyenek. Ez alatt a rövid idő alatt a diákok elsajátították a kínai kiejtés jellegzetességeit, számos hasznos kifejezést és már néhány írásjelet is.

Nagyon szerencsésnek érzem magam amiatt, hogy ebbe a gyönyörű és jó hangulatú iskolába kerültem. Mindenki olyan kedvesen köszön reggelente, ami engem is felfrissít és rengeteg energiával tölt fel. Az összes tanár és diák, a gyönyörű osztálytermek, a szép környezet és a finom ételek az iskolai menzán, szóval mindenki és minden hozzájárul ahhoz, hogy örömmel végezhessem itt a munkám. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban tölthetek egy évet. Biztos vagyok benne, hogy életemnek erre a szakaszára mindig szép emlékként fogok majd visszagondolni.