A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium nevelőtestülete és diáksága nagyon nagy lelkesedéssel csatlakozott a 2013.szeptember 27-28-29-e hétvégéjén megrendezésre került ,,Itthon vagy – Magyarország, szeretlek!” nemzeti kezdeményezéshez.

Szeptember 27-én (pénteken) 8.00-órától iskolánk alkotó rajztanárának Majoros Cecíliának kiállítását  nyitottuk meg ,,Egy másik világ” címmel.

Majoros Cecília, már általános iskolában is tehetséges gyereknek bizonyult, akinek remek rajztanára egyengette útját felső tagozatos korától. Iskolánkban óvónői szakközépiskolai osztályban érettségizett, ahol – ahogy ő mondja – abban a szerencsés helyzetben volt, hogy osztályfőnöke, Fábián Katalin tanította a rajzot, s 17 éves korában bemutatta egy Miskolcon élő iparművésznek, Fata Györgynek, akinek a szakkörébe három évig járhatott. A szakkörből mindenki az iparművészeti főiskolára készült, így neki is új céljai lettek, divattervező szeretett volna lenni. Az élet azonban más felé sodorta, öt évig volt óvónő, majd jelentkezett a Nyíregyházi Főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakára. A főiskola elvégzése után egy neves karikaturistánál dolgozott Sopronban, majd kitanulta az ékszerbecsüs mesterséget, és becsüsként ékszerek tervezésével foglalkozott. Gyermekei megszületése után a vizuális és környezet kultúra mesterszakon diplomázott, majd gimnáziumunkban kezdett tanítani. 2010-ben a Zempléni Nyári tárlaton Tokaj város különdíját nyerte el.

Diplomamunkái batikolással készültek, de finomabb technikákat keresett, ami mégis közel áll a textilekhez. Így talált rá a selyemfestésre, amit már több mint hét éve tanul.

Miután volt szerencséje divattervező lányoknak viselettörténetet tanítani, ő is vágyott arra, hogy ruhákat tervezzen a maga módján. Farostlemezre kezdett festeni akril festékkel.

Témái mindig meseszerűek, a ,,másik világot” ő teremtette magának. Gyerekkori nagy álma volt, egy olyan világban ahol nem volt számítógép, színes tv, mobiltelefon, hogy meséket illusztráljon. Az itt kiállított alkotásokat sajátos, Majoros Cecíliás színvilág jellemzi. Mesebeli világba repítenek bennünket, olyan tündérek, sellők, madarak, Cili szavaival mesebeli népség közé , akik szinte valóságossá válnak a képek által.

Diákjainkon kívül Tokaj város lakosai, diákjai előtt is nyitott volt a kiállítás egész hónapban.

Dévaldné Orosz Beatrix
igazgatóhelyettes