P1180163Április nem csupán az újjászülető természet hónapja, hanem alkalmat ad arra is, hogy lélekben megújuljunk, felfrissüljünk a szavak művészete által.

A Magyar Költészet Napja iskolánk életében kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a tanulóknak is lehetőségük nyílik tehetségüket kibontakoztatni az előadó művészet terén. A hagyományosan megrendezésre kerülő szavalóversenyünk az idén nem egy konkrét tematikához, hanem egy kiemelkedő szerzői életúthoz kapcsolódott. Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékezünk ebben az esztendőben, így mi is méltán róttuk le tiszteletünket a költőóriás előtt számos művét megszólaltatva. Ehhez az emelkedett tiszteletadáshoz kapcsolódva a 11.-es diákjaink – akik számára az idei tanévben Ady a tananyag részét is képezi – részt vehettek a kassai Thália Színház kiváló színészei – Kövesdi Szabó Mária és Pólos Árpád – magas színvonalon interpretált előadásán. Az irodalmi zsongás a hónap vége felé közeledve is érezhető volt: Urbán Péter kortárs írót láttuk vendégül egy író-olvasó találkozó keretében iskolánk könyvtárában, ahol elsősorban a magyar fakultációt választó diákok vettek részt. A találkozó alkalmával műrészletek is felolvasásra kerültek az író Meztelen zsoldos című kötetéből, melyek során dialógus bontakozott ki a szerző és a hallgatóság között. Urbán Péter az írásművészetének interpretálásán túl szívesen avatta be a diákokat a művek születésének rejtélyeibe, íróvá válásának folyamatába.

Bízunk abban, hogy a sokféle forrásból érkező hatások a lélek érzékenyítésén túl megtermékenyítőleg hatnak majd a tanulóinkra, és ennek hatására ők maguk is szívesen részt vesznek a műalkotás megszületésének folyamatában, illetve műveket szerető és értékelni tudó közönséggé érlelődnek.

Gintner Tamásné Hornyák Ágnes
magyar-történelem munkaközösség-vezető