Iskolánk idén már második alkalommal csatlakozott a Jane Godall Intézet és a Követ Egyesület használt mobiltelefon gyűjtő akciójához.

Közös célunk, hogy a fiókok mélyén lapuló, már nem működő készülékeket eljuttassuk egy olyan céghez, ahol a szakszerű szétszerelésük és újrahasznosításra való előkészítésük megtörténik. A használt készülékek ugyanis kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegeti. Ennek a folyamatnak a megfékezését szeretnénk segíteni, hiszen ha a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma idén nyílt gyűjtőpont, így az Önök számára is van lehetőség arra, hogy az iskolánk portáján elhelyezett gyűjtődobozba leadják a már nem használt, adatmentes készülékeiket (mobiltelefon, tablet, GPS készülék) 2019. november 22-ig.

Kérjük Önöket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és járuljanak Önök is hozzá akciónk sikeréhez és az újrahasznosítás népszerűsítéséhez!