Városunktól nem messze van egy varázslatos hely, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum. A  EFOP-3.9.2-16-2017-00030 Humán kapacitások fejlesztése a Sárospatak – Tokaj térségben pályázat keretében volt lehetősége 2019. október 19-én a SZSZC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma diákjainak, tanárainak és meghívott szülőinek együtt meglátogatni ezt – a vízi világot magával ragadó módon bemutató – létesítményt.

140 ember indult a tantervhez kapcsolódó programra, ahol a látogatóközpont Mindent bele! elnevezésű jegyét választva többféle élményelem várt minket. Csoportokra osztva vettünk részt az egyes programokon: háromdimenziós mozi természetfilmjét tekintettük meg, bebarangoltuk a főépület kiállításait és kishajókkal néztünk szét a Tisza-tavon. Az ökocentrum számtalan különböző eszközzel (óriásakvárium, állatsimogató, hajózás, interaktív játékok, idegenvezetés, különleges állatfajok bemutatása, látványetetés) igyekszik a látogatókat a természethez minél közelebb hozni.

Szülők, diákok és tanáraik a tiszai halak, békák, siklók megtekintése közben és a vidrák, flamingók, teknősök társaságában beszélgettek egész nap mosolyogva, így nem csak az állatvilághoz, de egymáshoz is közelebb kerülhettek. Felemelő élmény volt a Tisza-tó élővilágát minden nézetből megismerni: a kiállító épület kilátójából ráláttunk az egész területre, az alagsorban sétálva felettünk úsztak el a halak és a kishajókba ülve testközelből találkozhattunk a víz szépségeivel.

Fáradtan, de felejthetetlen élményekkel feltöltődve indultunk haza Tokajba a három busszal, és biztos vagyok benne, hogy aki csak teheti, még újra meg fogja látogatni Poroszlót és a Tisza-tavi Ökocentrumot.

dr. Makóné Kontra Julianna