IMG_20170526_113323A Centropa Alapítvány a közép-európai zsidóság történetével, a zsidó közösségek életével, kultúrájával foglalkozik. Ebben az évben immár ötödik alkalommal írták ki kisfilm készítő pályázatukat általános és középiskolás diákok részére. Most először nemzetközivé szélesítették a pályázatot, a visegrádi országok részvételével.

Iskolánkból hat diák három tanár vezetésével vett részt a pályázaton – első alkalommal: Hajas Fanni, Varga Krisztina, Nagy Tamás, Holczreiter Dávid, Patai Péter és Szabó Bálint, Agócs Miklós, Bogdán József és Keresztúri Zsuzsa tanárok vezetésével. A diákok feldolgozták a tokaji zsidóság történetét, interjút készítettek, kiállítást látogattak, drón felvételeket készítettek, fényképeztek, filmet vágtak, angolul feliratoztak, lassan megtanulták a filmkészítés alapjait. A pályázat kiírása szerint egy 5 perces filmet készítettek a tokaji zsidóság kultúrájáról. A pályamunkák értékelésére és a díjazására május 26-án Budapesten került sor a Holokauszt Emlékközpontban. A több mint 40 kisfilmes pályázó között csapatunk elismerő oklevelet nyert. A bemutatott győztes filmek alapján tapasztalatokat szereztünk a zsűri értékelési szempontjairól, a filmek megkomponálásáról.

Kicsit elkeseredtünk, hogy nem nyertünk helyezést, de kiderült, hogy a három helyezést lengyel diákok filmjei kapták. Úgy gondoljuk, hogy nem hagyjuk abba a városunk történetével foglalkozó filmkészítést, ezt pályázatok nélkül is folytatni fogjuk.

Bogdán József