Az olasz, portugál, román és török partnerekkel 2 éven át működő színjátszásra fókuszáló Erasmus+ pályázatunk harmadik találkozójára Tokajba érkeztek a vendégek. (Az első Portugáliában, a második Romániában zajlott.) Minden országból két pedagógus kíséretében 4-5 diák érkezett, akik TFG-s diákoknál szálltak meg, amit ezúton is nagyon köszönünk a családoknak!

Az egyhetes program során először megismertettük vendégeinkkel városunkat. Természetesen a legnagyobb hangsúlyt a Fesztiválkatlanra és a Paulay Ede Színházra fektettük, de meglátogattuk a Világörökségi Bormúzeumot, a Kulturális és Konferencia Központot is. Valamint a Rákóczi Pincébe is lementünk, hiszen nem mehet el senki Tokajból anélkül, hogy ne tudná meg, mi az aszú!

Az Erasmus+ pályázat keretei között a világörökség részét képező aggteleki barlangot, majd Miskolcot is megtekintettük, ahol a Nemzeti Színháznál is látogatást tettünk.
A színjátszó munka nagy része a tokaji színházban történt, de az előadások a gimnáziumban voltak láthatóak iskolánk diákja számára is. A szakmai munkát nem más, mint Abed-Hadi Forat vezette, a híres dramaturg és szinkronrendező. Ő a szerzője és rendezője annak a rövid színdarabnak is, amit az öt nemzet diákjai közösen vittek színpadra. Ennek előadását az egyes országok meséit és legendáit bemutató kisebb darabok követték. Így nemcsak vendégeink ismerkedtek meg a magyar igazmondó juhász történetével, hanem mi is láthattuk a portugál Azori-szigetek kialakulásának és az olasz Gran Sasso hegynek a legendáit csakúgy, mint egy román városalapításról szóló és egy török szerelmi történetet. Ezután minden nemzet 12 jelenetben mutatta be, mit jelentenek számukra az olyan hívószavak, mint például a boldogság, a szomorúság, a család vagy a barátság. Érdekes volt látni, hogy különbözőségeink ellenére mennyi közös van bennünk, és ahogy a pályázat címében is szerepel, együtt láthattuk „ugyanazon színpad különböző csillagait”.

Tanulóink elmondása szerint a hét minden percét élvezték az új külföldi barátaikkal. A búcsú, mint mindig, most is könnyesre sikerült, csak az vigasztal minket, hogy hamarosan Olaszországban újra találkozunk!

A megvalósításért dolgozó tanári csapat:
Derecskei Sándor
Derecskeiné Nagy Mária
Dévaldné Orosz Beatrix
Esze Krisztina
Gintner Tamásné Hornyák Ágnes
Májer Jánosné Arday Otilia
Molnárné Tóth Erika