18738370_1434410536620118_6716465433893298302_o2017. május 27-én rendezték meg az V. DUNAI HAJÓS Emlékversenyt Komáromban, a komáromi Monostori Erődben, amelyen iskolánk először vett részt egy 4 fős csapattal, melynek tagjai a rendész csapatverseny sikeres versenyzői voltak: Kanyuk Dóra, Kohári Dávid, Tóth Péter és Drótos Ádám. A verseny célja, hogy a megismertessék a jelentkezőkkel a Duna, a folyóvíz szépségét, valamint a verseny résztvevői rendészeti, vízirendészeti, lő-, evezős-, katasztrófavédelmi elméleti és gyakorlati ismeretekből adtak számot tudásukról.

A verseny az Erőd belső udvarában zajlott le, ahol önvédelmi bemutatót láthattunk. Ezután kezdte a 11 csapat a versenyt, ami 5 akadálypályából állt. A pályákat nem sorban kellett teljesíteni, hanem a végzett akadálypálya után tudtuk meg a következőt.

Az első pályánk a fizikai erőnlét volt, ami falmászásból, hordágycipelésből, gázálarcban való kúszásból, kézigránát hajításból, valamint futásból állt. A pálya leküzdése után átirányították a csapatot a katasztrófavédelemhez, ahol eszközöket kellett felismerni, kézi pumpás sugárcsővel célba kellett lőni, illetve egy imitált buzgárt kellett körberakni homokzsákokkal szakszerűen. A feladat elvégzése során katonai ismertekből kellett tudást adniuk a gyerekeknek, ahol egy Ak63 gépfegyvert kellett szét- és összeszerelniük időre, valamint a részeiket megnevezni, majd légpuskával célba lőni. A kellőképpen elfáradt csapat ezután egy jó kis evezéssel folytatta a Dunán, majd ambubabán újraélesztést szimuláltak, amit szakszerűen figyeltek, és ez alapján pontoztak.

Tanulóink majdnem minden állomáson a maximumot hozták ki magukból, ez látszik is az eredményükön, hiszen első verseny első hely. A diákok nagyon jól érezték magukat, egész nap felszabadultak voltak, sokat nevettünk. Minden állomáson ott voltam velük, és örömmel tölt el, hogy részt vettem az egyik pálya leküzdésében. Az eredményhirdetésnél nagyon büszke voltam rájuk, büszkék voltak magukra, büszkék voltunk egymásra.

Remélem jövőre is sikerül egy ilyen jó csapatot megszervezni.

Tokaj, 2017. május 29.            

Szabó Tamás
felkészítő, kísérő