Újabb regisztrálás szükséges!

Iskolánk felhívásának hatására a MOL és az OTP Bank 6-6 millió forintos felajánlásának köszönhetően valamennyi középiskola versenyezhet – a kampány támogatásával – a több millió forintos díjakért. (Részleteket a Média megjelenések, hírek az Élő bolygónk kezdeményezéssel kapcsolatban cikkben olvashatnak.)

Annak érdekében, hogy a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola is részt vehessen a versenyben, nekünk, illetve a május óta kezdeményezésünkre már csatlakozóknak újra regisztrálniuk kell az iskolánkhoz rendelt belépőkapun:

www.elobolygonk.hu/?/tokaj/tokaji_ferenc

Kérem azokat a kedves szülőket, eddigi és új támogatóinkat, hogy a fenti linken regisztrációjukkal támogassák ezt a nagyon fontos nemzetközi ügyet és növeljék iskolánk nyerési esélyeit.

Média megjelenések, hírek az Élő bolygónk kezdeményezéssel kapcsolatban

  1. október 7.

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2015-10-07-i-adas/ 52.50-től

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2015-10-07 8.39:35-8.45-ig

  1. október 9.

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2015-10-09-i-adas/ 55:25 perctől, 8.22-től

  1. október 15.

http://tv2.hu/musoraink/mokka/189436_fogjunk-ossze-a-bolygonkert.html

  1. október 15.

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=34170

Klímavédelmi kampányhoz csatlakozhatnak iskolák

2015-10-16 17:06:00 – Budapest – [Közélet – Közoktatás]

elofaA Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola az ország összes középiskolájához eljuttatta október 15-én azt a felhívást, amelyben az intézmények csatlakozását kéri az Áder János köztársasági elnök által elindított Élő Bolygónk című klímavédelmi kampányhoz – közölte Molnárné Tóth Erika, a kampányt elsőként támogató intézmény igazgatója az MTI-vel.

Emlékeztetett: a köztársasági elnök október 5-én látogatott el a Tisza-parti város középiskolájába, ahol az államfőt a tanulók kérdezhették a klímavédelem aktuális kérdéseiről és problémáiról. Ezen az eseményen kérte meg az igazgató az ország összes oktatási intézményét arra, hogy csatlakozzanak a klímavédelmi kampányhoz és a decemberben rendezendő párizsi klímacsúcs előtt támogassák az államfő törekvéseit.

A tokaji középiskola a felhívás mellé mintaóravázlatot is készített – mondta Molnárné Tóth Erika. Hozzátette, az óravázlat elsődlegesen nem a szaktanári órákat támogatná, hanem inkább az osztályfőnöki óra keretében lenne felhasználható, a vázlatot ezért úgy dolgozták ki, hogy ne csak szakmabeli tanárok használhassák.

Az igazgató hangsúlyozta, a vázlat “csak egy gondolatébresztő, egy kis mankó,” az órákat természetesen minden tanár a saját szája íze szerint tarthatja meg.

Molnárné Tóth Erika az Élő Bolygónk kezdeményezéshez hat-hatmillió forinttal csatlakozó OTP Bank és Mol felajánlásáról szólva elmondta, ez egy nagy lehetőség az iskoláknak. A két cég az iskolai diáklétszámhoz viszonyítva a legnagyobb arányban csatlakozott középiskolákat jutalomban részesíti, az első helyezett hat, a második négy, míg a harmadik intézmény pedig kétmillió forintot nyerhet – tette hozzá.

Al Gore, a környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal elismert volt amerikai alelnök által elindított nemzetközi klímavédelmi kampányhoz Magyarország az Élő Bolygónk című kampánnyal csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy egymilliárd ember támogató online aláírásával nyomást gyakoroljon azokra az országokra, amelyek még nem ismerték fel a klímavédelem jelentőségét.

(Forrás: MTI)

  1. október 16. – Országos felhívás megjelenése

Tisztelt Molnárné Tóth Erika!

Figyelmét kérve és támogatásában bízva fordulok Önhöz, valamint az Ön által vezetett középiskola nevelőtestületéhez és diákközösségéhez. Olyan ügyben teszem ezt, amely alapvetően fogja meghatározni a most felnövekvő, különösen a hamarosan felnőttkorba lépő nemzedékek sorsát.

Mindinkább elevenünkbe vág annak a kijelentésnek az igazsága, hogy mi vagyunk az elsők, akik már a bőrünkön érezzük az emberi tevékenység miatti klímaváltozás egyre súlyosabb következményeit. Mint ahogy mi vagyunk az utolsók is, akiknek egyáltalán még van módjuk tenni a globális felmelegedést kiváltó okok megszüntetése érdekében.

E felismerés közös cselekvésre váltása az egyik legfontosabb tétje az idén decemberben megrendezésre kerülő párizsi csúcstalálkozónak. Ezért indult útjára az a minden embert megszólító globális klímavédelmi kezdeményezés, mely Live Earth néven vált ismertté, és amelyhez Magyarország is csatlakozott az Élő Bolygónk akció keretében.

Meggyőződésem, hogy az éghajlatvédelem sikerének ügye messze túlmutat a világunk országait képviselő vezető politikusok párizsi klímacsúcson tanúsítandó megegyezési készségén. A kérdés egyformán érint mindannyiunkat. Ezért is ajánlom jó szívvel figyelmébe azt a felhívást, amelyet a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója tett közzé, és amelyhez jelentős pénzjutalmat ajánlott fel hazánk két vezető szerepet betöltő vállalata, a MOL és az OTP Bank.

Tisztelettel

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

Tisztelt Intézményvezető, kedves Kolléga!

A sajtóhírekből bizonyára Ön is értesült arról, hogy Áder János köztársasági elnök úr múlt hét hétfőn nálunk tett látogatása alkalmával iskolánk, a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola országos felhívást tett közzé. Ebben arra ösztönöztük hazánk középiskoláit, hogy – a decemberi párizsi klímacsúcs előtt nyomatékot adva a felnövekvő nemzedékek alapvető érdekének – csatlakozzanak az Élő Bolygónk néven ismertté vált kezdeményezéshez.

E felhívás kapcsán örömmel tájékoztathatom, hogy néhány nappal ezelőtt az OTP Bank és a MOL úgy döntött, hogy 6-6 millió forintot ajánl fel az éghajlatvédelem és a fenntartható fejlődés ügyét támogató nevelő-oktató munka támogatására és az akcióhoz való csatlakozás ösztönzésére.

A nagylelkű felajánlást követő egyeztetések eredményeképp ez a tekintélyes pénzösszeg azokat a középiskolákat illeti meg, amelyek a meghirdetett akció végén tanulói létszámukhoz viszonyítva a legmagasabb leadott klímavoksaránnyal rendelkeznek.

Amennyiben az Ön iskolája is csatlakozni kíván e fontos és nemes célt szolgáló kezdeményezéshez, érdemes megismerkednie az alábbi részletekkel.

Az első világméretű klímavédelmi akcióról

Az ezzel kapcsolatos információk az Ön számára is könnyen elérhetők awww.elobolygonk.hu oldalon. Egyúttal szívesen ajánlom figyelmébe a kezdeményezés hírekben gazdag és széleskörű nemzetközi kitekintést is biztosító közösségi médiaplatformját, mely a következő linken érhető el: www.facebook.com/elobolygonk.
Klímadíjak a fenntartható fejlődésért

A MOL és az OTP Bank által felajánlott 6-6 millió forint a felajánlók egybehangzó akaratának megfelelően egy közös, 12 millió forintos támogatási alapot képez, melyből a tanulói létszámukhoz viszonyítva a legmagasabb klímavoksarányt elérő középiskolák az alábbi módon részesülnek:

  1. díj:6 millió forint, amelyet az adott középiskola a saját döntése alapján szabadon fordíthat bármely olyan célra és/vagy fejlesztésre, amely összhangban van a környezeti fenntarthatóság és ökotudatosság eszméivel és értékeivel.
  2. díj:4 millió forint, amelyet az adott középiskola a saját döntése alapján szabadon fordíthat bármely olyan célra és/vagy fejlesztésre, amely összhangban van a környezeti fenntarthatóság és ökotudatosság eszméivel és értékeivel.
  3. díj:2 millió forint, amelyet az adott középiskola a saját döntése alapján szabadon fordíthat bármely olyan célra és/vagy fejlesztésre, amely összhangban van a környezeti fenntarthatóság és ökotudatosság eszméivel és értékeivel.

Csatlakozási feltételek

Az intézmények közötti esélyegyenlőség és az átláthatóság biztosítása érdekében a Köztársasági Elnöki Hivatal az általa működtetett Élő Bolygónk honlaphoz minden középiskola számára önálló online belépőkaput biztosított.
Az Ön által vezetett intézmény egyedi online belépőkapuja:

www.elobolygonk.hu/?/tokaj/tokaji_ferenc

Az adatvédelmi biztos hivatala által is auditált honlap rendszere rögzíti az adott intézményhez tartozó belépőkapun keresztül érkező érvényes regisztrációk számát, míg a klímavoksukat leadók adatai az adatvédelmi nyilatkozatban rögzített módon kerülnek a klímavédelmi kezdeményezés adatbázisába. A résztvevő intézmények közül azok lesznek nyertesek, amelyek tanulói létszámukhoz viszonyítva a legmagasabb százalékos arányt érik el.

A jelen felhívás feltételei arra is lehetőséget adnak, hogy az iskola tanárai és a tanulók szülei, családtagjai is regisztrálhassanak az Ön által vezetett intézmény számára biztosított online belépőkapu segítségével. Itt hívom fel szíves figyelmét, hogy a hatályos jogszabályok alapján fontos, hogy a 16 év alatti tanulók szüleik jóváhagyásával regisztráljanak.

A résztvevő középiskolák eredménye a számukra biztosított belépőkapun keresztül leadott érvényes klímavoksok összessége alapján kerül megállapításra.

Amennyiben a középiskoláknak szóló kezdeményezéssel kapcsolatban kérdései merülnének fel, érdeklődhet a felhivas@elobolygonk.hu e-mail címen.

Csatlakozási mód és határidők

Jelen felhívás kézhezvételétől bármely középiskola bármely napon és a saját maga által meghatározott módon csatlakozhat a klímavédelmi felhíváshoz.

Kezdeményezésünk fontos célja az is, hogy a diákok lehetőség szerint a tanrendbe illesztett módon (pl. témanap, tematikus osztályfőnöki vagy szaktanári órák keretében) ismerkedjenek meg a globális felmelegedéssel kapcsolatos legfontosabb információkkal és azzal a világméretű éghajlatvédelmi akcióval, amelynek az Élő Bolygónk kezdeményezés is része. Az ezzel kapcsolatos pedagógiai munka elősegítése érdekében jelen felhívásunkhoz minta óravázlatot és egy kifejezetten erre a célra készített ismeretterjesztő rövidfilmet is csatolunk, melyeket a csatlakozó intézmények szabadon használhatnak fel.

Az egyedi online belépőkapukon keresztül leadott klímavoksok intézményenkénti számának közjegyző által hitelesített összesítésére egy héttel a párizsi klímacsúcs előtt, 2015. november 23-án, hétfőn, déli 12 órakor kerül sor. Ezzel egy időben az intézmények számára biztosított online belépőkapuk is elveszítik egyedi azonosító jellegüket, így az azokon keresztül leadott klímavoksok intézményenkénti számlálása is megszűnik ezt követően.

Az eredmények hitelesítését követően a nyertes intézmények értesítéséről, a díjak átadásáról és a támogatói szerződések megkötéséről a MOL és az OTP Bank gondoskodik.

Bízom benne, hogy az Ön által vezetett intézmény is csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek napról napra szélesebb tábora van Magyarországon, és amelynek motorját a jó szándék, a felelősség és az együttműködés jelenti!

Tisztelettel

Molnárné Tóth Erika
a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója