A Tokaji Ferenc Gimnázium informatika tanárai 2010-ben keresték fel a Debreceni Egyetem Informatikai Karát (mint Cisco Regionális Akadémiát) Cisco Hálózati Akadémia létrehozásával kapcsolatban. Az egyeztetések során mindvégig nagy elszántságot és odaadást tapasztaltam az informatikus kapcsolattartó kollégák Agócs Miklós és Szabó Tamás részéről.
2011 tavaszán a Gimnázium vezetője, Dr. Dankóné Patkó Kornélia Igazgatónő, jelezte, hogy alapos átgondolás után úgy döntöttek, bekapcsolódnak a Cisco Hálózati Akadémiai Programba. A Hálózati Akadémiai Programban való részvétel azt jelenti, hogy az iskola tanulói a szakterületen piacvezető Cisco cég eredeti, nemzetközi szinten is elismert tananyagára alapozott magas szintű gyakorlati szaktudást eredményező képzésben vehetnek részt 2011 szeptemberétől.
Ugyanakkor egy ilyen nemzetközi szinten működő rendszerhez való csatlakozás a Gimnázium részéről jelentős erőforrás ráfordítást igényelt, különösen az indulás évében: Nemcsak a hálózati eszközök (router-ek, switch-ek) beszerzésére, hanem két informatikus oktató speciális kiképzésére is erőforrásokat kellett találni az induláskor.
Az Akadémiai indulás egyeztetéseivel kapcsolatban nagyon sok alkalommal tárgyaltunk általában Debrecenben, de Tokajban is. A tokaji találkozó során egy nagyon kellemes, családias hangulatú iskolát ismertem meg. Az oktatótermeket és különböző speciális laborokat bejárva az a benyomás alakult ki bennem, hogy a Gimnáziumban nemcsak az informatika területén igyekeznek jól hasznosítható, jó gyakorlati tudást biztosító képzést adni a diákoknak, hanem más tudományterületeken is ebben a szellemben folyik a munka.
A 2011 szeptemberében indult Cisco Hálózati Akadémiai képzés első évfolyama 2012 júniusában ért az elméleti és gyakorlati záróvizsgákhoz. A gyakorlati záróvizsga értékelésében aktív szerepet vállalva örömmel tapasztaltam, hogy alaposan felkészült, gyakorlati problémák megoldására jó affinitást mutató diákok eredményeit értékelhettem.
Az elvégzett munkáért dicséret illeti mind a diákokat, mind a tanáraikat, s nem utolsó sorban a jó működési környezetet biztosító Tokaji Ferenc Gimnáziumot is.

Dr. Almási Béla
Egyetemi docens
Debreceni Egyetem Informatikai Kar
Cisco Akadémiai Vezető Oktató