A TFG sportcsillagjai

A hétköznapjainkat olyan gyorsan éljük, hogy hajlamosak vagyunk kincsek mellett elmenni, vagy, ha nem is megyünk el mellettük, közelebbről semmit sem tudunk róluk. Ezek a kincsek a gyerekeink, akik sokkal keményebben dolgoznak, mint néhány felnőtt társunk.

P1030233P1030372Engem ért az a megtisztelő feladat, hogy közelebbről megismerkedhessek a Tokaji Ferenc Gimnázium hat olyan sportolójával, akikkel egyébként nem biztos, hogy valaha is beszélgettem volna, valaha is alkalmam lett volna feltárni személyiségüket az iskola 800 másik diákja előtt. Óriási élménnyel ajándékoztak meg ezek a fiatalok, akik komolyabban veszik a sportot, mint sok felnőtt a hivatását és számos gyerek a tanulást. Nemcsak a diáktársaiknak, hanem nekünk is példát állítanak szorgalmukkal, kitartásukkal, eredményeikkel. 

A beszélgetés egy talk-show formájában történt a szombati diáknapon, amit Champion – Shownak neveztünk el.

 Elsőként Olasz-Szabó Anna szerepelt, aki távfutó, pontosabban félmaraton futó. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint két óra alatt fut le kb. 20 kilométert. Panni,  ahogy társai hívják, kitűnő tanuló, nyelvvizsgái vannak, az idén érettségizik, mérnök szeretne lenni. Legfőbb jellemzői a szerénység, megszállottság és a jó kedély. Többek között bemutatta kedvenc futócipőjét, amiben kb. 1700 km van eddig.

– Futás közben soha nem nézek hátra, nem akarom látni, milyen közel vagy messze vannak az ellenfelek, de persze  érdekel, hányadik vagyok, van egy versenyszellem bennem. Egy dolog érdekel, hogy magamat legyőzzem. Verseny közben nem létezik más, csak én, a futás és az ellenfelek; ilyenkor nem számít, mennyire fáradt vagyok, mennyit futottam már, mennyire nehéz a lábam, vagy hogy mennyire kapkodom a levegőt, csak futok, míg el nem érem a célt. Ilyenkor jön az a felejthetetlen érzés, hogy sikerült. Ezért is futok, így minden nap egy siker és egy öröm, mert futottam.  Futás közben szerzett sérüléseket nem is érzem, annyira hajt az adrenalin, hogy ha kificamodik a bokám, azt már csak jóval a cél után tudom meg. Pedig egyszer 3 hétre abba kellett hagynom emiatt a futást. Ez szörnyű volt, mert két nap szünet is megvisel – mondja.

Pannának nincs edzője, csak a kitartása és az újabb célok meghódítása hajtja.

Eddigi eredményei:
8 lefutott félmaraton (legjobb idő:1:47:23),
Mezei futás: megyei 1. (2008), 3. (2012), 4. (2013), 5. (2011), 6. (2010), 7. (2009), országos: 53. (2008), 33. (2012), 27. (2013)
Pályabajnokság (atlétikaverseny): 1500 m: 4. (2010, 2013), 3000 m: megyei 3., országos 7.

 

Vida Klaudia is végzős tanuló, pedagógiai osztályban. Súlyemelés a hobbija. Elmondása szerint a 11 éves kisöccsét kísérte el először edzésre, ahol egyből fel is fedezték az ő tehetségét és erejét. Edzője, Fekete Diána szerint rendkívüli pedagógiai érzéke van és nagyon érzékeny. Ehhez a sporthoz kell is ez a tulajdonság, nem elég a fizikai erőnlét.

Klaudiát vidám, pozitív kisugárzású, végtelenül érzékeny, de nagyon kemény akaratú embernek ismertem meg.

– Szeretem, amikor döntögetem az erőm határait. Nagyon jó érzés egy újabb akadályt legyőzni. Nagyon szeretek még énekelni és szavalni is. Színésznő vagy magyar-történelem szakos tanár szeretnék lenni.

A súlyemelés nem veszélytelen sport, Klaudiának is vannak sérülései. Ezek közül néhány maradandó, de nem túlzottan bánja, ha már egyszer felemelt egy 52 kilógrammos súlyt.

 Az eredmények magukért beszélnek:
Diákolimpia 3. helyezés
Országos 4.5.6. helyezés
Kőszegi György emlékverseny 1. hely
Ördögh István emlékverseny 1. hely
Diákolimpia selejtező 1. hely
Területi minősítő verseny (Ózd) 1. hely

 

 Mikó Erik birkózó és 10.-es gimnazista, német nyelvi tagozaton. Edzője, Tar Mihály a következő szavakkal illette: „Tisztelettudó, kitartó és az átlagnál magasabb az intelligenciája.”

– Nem tudtam, hogy az edzőm ezt gondolja rólam. Mivel van 2 bátyám, majdnem kézenfekvő volt, hogy valamilyen sporttal le kell kötni az energiánkat. Budapesten kezdtem versenyezni, egy éve költöztünk vissza Tokajba. Régen sumóztam is, most pedig birkózásról bokszra váltok. Edzéseken sokat segít Levente testvérem, aki úgy próbál ösztönözni, hogy azt mondja: „Úgysem tudod megcsinálni.” Ha nem lenne ilyen támogató családi hátterem, biztos, hogy nem tartanék itt. Nélkülük nem menne!

Erik, annak ellenére, hogy Európa és Magyar bajnok, hihetetlenül szerény és nem túl beszédes fiú, de annál nagyobb a kitartása és eltökéltsége.

Beszélgetésünk végén Leventével egy rögtönzött bemutatót tartottak, amit elismerő és őszinte sóhajtások kísértek a néző diákok, főleg a lányok, soraiból.

Eredményei:
2010-ben aranyjelvényes birkózó, azaz az évben a súlycsoportjában a legjobb az országban.
2010-ben diákolimpia első helyezés, 2-szeres sumó magyar bajnok, 2-szeres Budapest bajnok,
2010 Zenta, Magyar Szó kupa arany érem,
Szlovákia, nemzetközi verseny Gútan aranyérem
Érdi nemzetközi verseny 3. helyezés
Trencsén-en nemzetközi verseny első helyezés
2012. Mogyoród U16-os Európa Bajnokság 55kg-ban.

 

Petrusovics Máté kajakozik, 11. osztályos matematika tagozatos tanuló. Egy igazi mosolygós fiúval ülök szemben, akinek rengeteg mondanivalója van, látszik, hogy sokat töpreng az életről, nagyon  érzékeny és sokoldalú. A sportot úszással kezdte, innen vezetett az út egyenesen a kajakozáshoz.

– Nyáron napi 2 edzést tartunk, Simon László edzőnkkel. Mivel Szerencsen lakom, sok időt vesz el a bejárás. Megesett, hogy két edzés között, hazautazás helyett elmentem futni a hegyre vagy a hegy körül Bodrogkeresztúr és Tarcal irányába. Apukám maximálisan támogat, ha kell kemény velem, de pont akkor megértő, amikor bajban vagyok és ilyenkor ez nagyon megnyugtató.

Vasember versenyről, duatlon és triatlon bajnokságról hozza sorra az érmeket. Mindezek mellé jön a matematika tagozat. Így ki is számolta, hogy egy kilométer alatt 340 csapást tesz átlagos gyorsaságban. A leghosszabb egyhuzamú evezése 75 km volt.

Máté nemcsak versenyszerűen kajakozik, de gyönyörűen énekel és rajzol.

Eredményei:
Országos erőfelmérő  2012. 5. helyezés
Országos erőfelmérő 2013. 2. helyezés
Megyei erőfelmérők: évről évre első helyezés
2009., 2010-ben kajakban a Maraton Magyar bajnokságon 4. helyezés
2011-ben 4000m 6., 1000m 5.
Keretfeltöltőn 1000m-en 2., 2000 m-en pedig 3.
2012-ben a Magyar bajnokságon párosban felnevezve Juhász Dániel Mátéval 4000 m-en
2. hely, egyéniben 1000 m-en 6. lett.
Vidéki bajnokságon 1000 m-en 2., 4000 m-en 3.
2013-ban vidéki bajnokságon 1000 m-en 1.
Magyar bajnokságon párosban Mozgi Milánnal 6. hely.
Úszásból az országos diákolimpián 5. (ez volt a legjobb eredménye úszásból)
Szerencsen a triatlonon vasember kategóriában 4-szer indult, ebből 3-szor sikerült
megnyernie.
Megyei versenyek a miskolci Csorbatavon az  utóbbi években 1. es 2. helyezés

 

Mozgi Milán tagja a kajak kenu olimpiai válogatottnak és mindössze 15 éves! A TFG rendészeti gimnáziumi osztályába jár.

“Az életem a kajak! Megtanított az apró dolgok értékelésére, a fegyelemre, a kötelességtudatra, a tiszteletre másokkal szemben, és arra, hogy az utolsó pillanatig küzdeni kell! Gyermekkorom óta vágyom arra, hogy egyszer én is az Olimpián szerepelhessek és az otthon lévő magyarok mind nekem szurkoljanak! Mindent kész vagyok megtenni  az álmaim elérése érdekében!”

Edzője, Simon László szerint jó esélye van arra, hogy eljusson az olimpiára, ha továbbra is megmarad szorgalma és lemond arról, amiről sokan képtelenek manapság, a szórakozásról, buliról és haverokról.

Amikor azt kérdezem, meddig fogja ezt a hobbit űzni? Nagyon szigorúan feleli:

– A kajak nem hobbi, ez sport. Én egész életemben a kajakkal akarok foglalkozni, ez lesz a munkám, ha minden jól összejön.

Milán a kajakját szent és sérthetetlennek tekinti, rajta kívül senki sem ülhet bele. Ez egy olyan kajak, ami pont az ő testére van szabva, a legerősebb anyagból, karbonból készült. Ennek a kajaknak a megvásárlásához Tokaj városa is hozzájárult anyagilag és természetesen a szülők, akik rendíthetetlen sziklaként állnak mögötte, nyomon követve, támogatva minden tervét.

– 2012-ben egy évre megkaptam a Hódi Orca márkájú hajóját, mert valamennyi versenyt megnyertem, amin indultam, így tavaly én voltam a legeredményesebb serdülő kajakos. Erre nagyon büszke voltam – mondja.

Következő pillanatban 4 majdnem egyforma aranyérmet tartok a kezemben.

– Ezeket egy versenyen nyertem. Négy versenyszámban indultam aznap, mind a négyet megnyertem – közli olyan szerényen és természetesen, mintha azt mondaná, aznap megettem négy almát. 2013. november végén óriási elismerésként részt vett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által 10 évenként megrendezett Sportcsillagok díszvacsoráján, ahol az elmúlt 10 év olimpiai és világbajnokaival ült egy asztalnál.

Eredményei:
Olimpiai reménységek versenye (ORV) 2013. 500m-en 2., 200 m-en 3. helyezett RACICE-BEN (Csehországban)
8-szoros magyar bajnok,
Többszörös vidék és maraton magyar bajnok,
3 éve a Magyar Kajak-kenu Válogatott kerettagja.

 

Éltető Daniellát egy tokajinak vagy környékbelinek sem kell bemutatni. Viszont kevesen tudják Róla, hogy négy szóval veri körbe Európát: „Soha ne add fel!”

Mint megtudtuk, amiket a 18 éves, már profi világbajnok, eddig elért, azt mind csak állomásoknak szánta.

– Mindig van egy új állomást, ahová el kell jutni. Nem hagyhatjuk kárba veszni azt a sok energiát és munkát, amit eddig befektettünk. Egy mérkőzésre úgy kell odamenni, hogy meg akarom nyerni, mert felkészültem rá. Mélyen az ellenfél szemébe kell nézni és végig koncentrálni kell, a meccs minden pillanatában. Mindezt úgy kell tenni, hogy soha egy ellenfelet sem szabad kicsit sem lebecsülni.

Valószínű, hogy Daniellát ez a végtelen összpontosítás és töretlen kitartás segítette a kitűnő tanulmányi eredmények elérésére. Már 10. osztályban angol felsőfokú vizsgája volt és ebből a tantárgyból le is érettségizett 11.-ben 96 %-os eredménnyel. Most az orvosi egyetemre „edz” tehát nem fog olyan sűrűn külföldi versenyekre járni. Nem szeretné abbahagyni a kick-boxot, ha lehet, később sem. Munkája mellett folytatni fogja.

Danielláról civilben senki sem mondhatná meg, hogy profi világbajnok, pláne azt, hogy kick-boxos. Végtelenül szerény és soha nem agresszív. Rendkívül összeszedett és emellett érzékeny, mindig segíteni akar az elesetteken.

– Sokan kérdezik, tőlem van e barátom, és, hogy milyen fiúval járnék: akit meg kell védeni vagy, aki meg tud engem védeni? De nyílván a szerelem nem a sport vagy képzettség kérdése. Most az érettségire koncentrálok, aztán majd az élet hozza, aminek jönnie kell.

Edzője az édesapja, aki nagyon büszke rá, rajta kívül édesanyjának és nagymamájának is sokat köszönhet, akik minden tervét támogatják, de nagyon féltik.

Eredményei:
kempo karate világbajnok
2-szeres kick box világbajnok
thai box  világbajnok
2-szeres k-1 világbajnok
profi k-1 világbajnok
2-szeres thai box európa bajnok
k-1 európa bajnok
3-szoros kick box világkupa győztes
Kyokushinkai Karate diákolimpia győztes
Összesen hétszeres világbajnok .

 

Májer Jánosné Arday Otilia,
Tokaji Ferenc Gimnázium