Az ,,Egész évben nyílt nap” rendezvénysorozat keretében december 9-én szélesre tártuk a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium kapuit az általános iskolás tanulók és felkészítő tanáraik előtt. Közel egy évtizedes hagyomány, hogy intézményünkbe invitáljuk a közeli és távolabbi települések hetedik és nyolcadik osztályos diákjait, hogy idegen nyelvi szépkiejtési (angol és német nyelven), népdaléneklési, természetvédelmi és informatikai versenyen mérjék össze tudásukat. Nagy örömünkre szolgált, hogy felhívásunkra rengetegen jelentkeztek Tokajból, Bodrogkeresztúrból, Encsről, Gávavencsellőről, Ibrányból, Legyesbényéről, Mezőzomborról, Rakamazról, Szerencsről, Rátkáról, Tarcalról, Tiszanagyfaluból, Tiszalúcról, Tuzsérról. A szépkiejtési versenyen 7. és 8. osztályos kategóriában egy-egy ismeretlen kötelező és egy szabadon választott, tehát begyakorolt célnyelvi szöveget kellett a résztvevőknek felolvasniuk. Ez a verseny nemcsak a kiejtés mérésére alkalmas, hanem tájékoztatást ad a diákok szókincséről, szövegértelmezési jártasságáról, nyelvtani ismereteiről, sőt nyelvérzékéről is. A díjazottak a következő tanulók lettek a 8. évfolyamosok közül az angol nyelvi verseny kéttannyelvű kategóriájában. I. Dovák Dorka (Szerencs), II. Kolozsvári Márk (Szerencs), általános kategóriában I. Molnár Fanni (Szerencs), II. Kovács Georgina (Tokaj) és Tóth Bálint (Szerencs), III. Gulyás Boglárka (Tiszalúc). A 7. osztályosok versenyében kéttannyelvű kategóriában Sztankovics András (Szerencs) és Sztankovics Márta (Szerencs) megosztott I. helyen végeztek. Az általános kategóriában I. Karasz Flóra (Szerencs), II. Danyikó Dorka (Szerencs), III. Bari Botond (Tarcal). A német szépkiejtési verseny legjobbjai a 8. osztályosok közül Csányi Kadosa (Rakamaz) I. hely, Fekete Gabriella (Tokaj) II. és Kotán Beatrix (Rakamaz) III. hely. A 7. évfolyamosok versenyében Bujdosó Brigitta (Rátka) I. hely, Demeter Rita (Rakamaz) II. hely és Mányik Martina (Rakamaz) III. hely. Krómer Gergő (Rakamaz) különdíjban részesült.

Iskolánkban fontosnak érezzük a valódi értékek ápolását, amibe beletartozik népdalkincseink megőrzése is. Ezt bizonyították a fiatalok a népdaléneklési versenyen. A résztvevők közül többen gyönyörű népviseletben adták elő színvonalas produkcióikat. Ebben az évben a szólisták mellett két csoport is érkezett a vetélkedésre. A legeredményesebb tanulók elismerő oklevélben részesültek. A 7. osztályosok közül Vantyuch Fruzsina (Tuzsér) I. helyezést ért le. A II. helyen Mikola Györgyi (Tiszalúc), a III. helyen pedig Bujdosó Brigitta (Rátka) végzett. A 8.-osok versenyében I. Soltész Csenge (Bodrogkeresztúr), a II. Fekete Klára (Ibrány), a III. pedig Kardos Alexandra (Encs) lett.

A természetvédelmi versenyen a három fős csapatokban mérték össze tudásukat a jelentkezők. Ebben a tanévben a verseny témája Tokaj és környéke volt. Gyakorlati és elméleti feladatokkal kellett megbirkóznia a tanulóknak. Töltöttek tesztet, fejtettek rejtvényt, volt fa, kőzet és állathang felismerés is. Nagyon jól felkészültek mindannyian, de a legkiemelkedőbben a Szalakóták csapata szerepelt (Szénási András, Szénási Tibor, Porubszki Dávid, Tokaj) I. hely, a Taktaparti betyárok nevű csapat (Gulyás Boglárka, Juhász Attila, Veller Ádám, Tiszalúc) II. hely, a Szalamandrák csapata (Nyesti Péter, Szabó Bianka, Palsics Patrik, Tokaj) III. hely.

Az informatika változatlanul fontos és kedvelt a fiatalok körében. Gimnáziumunk ECDL vizsgaközpont és CISCO Hálózati Akadémia, ezért kiemelten kezeljük ezt a területet is. Az informatika verseny az alapismeretek, szövegszerkesztés, prezentáció és táblázatkezelés témakört foglalja magában. A verseny védnökei Kiss Gáborné és Kiss Gábor, iskolánk egykori igazgatójának, Nagy Antalnak a lánya és veje, akiknek köszönhetően évek óta komoly jutalomban részesülnek a legjobban teljesítő tanulók. I. Barabás Vivien (Rátka), II. Hegedűs Alexandra (Rátka), III. Oláh Máté (Tiszanagyfalu) lett. Díjazásban részesült Gávavencsellő és Rakamaz legjobb versenyzője is.

Örömmel rendeztük meg az idén is a Tenkács Tibor emlékére alapított rajzpályázatot. Az ez évi téma az ,,angyali érintés” volt, amit rajzos diákjaink találtak ki. Nem volt feltétel az angyalábrázolás, a technika pedig szabadon választott volt, éppen ezért fogott meg minket az első helyezett Bancsók Mihály (Szorgalmatos) alkotása, ami gumiból készült. Második helyezettünk Sánta Angéla (Ricse) fekete kartonra dolgozott krétával, ami biztos eszközhasználatot közvetített. Harmadik helyezettünk a tokaji Mudri Panna, aki bájos mesevilágot alkotott 3D-ben színes papírból. Díjaztuk a negyedik helyezettet, Koji Laurát és az ötödik helyezettet, Iski Lucát is. Különdíjat kapott sajátos képével Botos Dávid (Rakamaz), akinek alkotásán egy tűzoltó közvetítette az angyali érintést. Köszönettel tartozunk Tenkács Mártának és Tenkács Tiborné Zsuzsa néninek a verseny állandó támogatásáért.

Fontosak számunkra ezek az alkalmak, hiszen sok-sok tehetséges diákkal ismerkedhetünk meg, akik nagyon sokat tesznek felkészítő tanáraikkal együtt azért, hogy méltó módon képviseljék iskolájukat, településüket. Reméljük, a következő tanévben is hasonló tehetségekkel találkozunk majd.

Dévaldné Orosz Beatrix
igazgatóhelyettes