A Rákóczi Szövetség támogatásával a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai számára 2014. március 14-én megadatott a lehetőség, hogy határon túli magyarokkal együtt idézzék fel az 1848/1849-es eseményeket, s a kassai magyar szervezetek közös megemlékezésének és műsorának aktív részesei legyenek.

Az iskolai ünnepségünk után szállt buszra az énekkar 47 tagja. Kassára érkezésünk után egy rövid sétát tettünk a belvárosban, majd egy helyi idegenvezető segítségével mélyítettük a város és a régió földrajzi adottságaira, történelmére, gazdasági és kulturális szerepére vonatkozó ismereteinket. A városnézés során számos jelentős épületet megtekintettünk, s a szemléletes leírások alapján megelevenedett előttünk Kassa múltja.

Közös sétánk a Szent Erzsébet székesegyházba, ismertebb nevén a dómba vezetett, ami Kassa jelképe, egyik legszebb és legjellegzetesebb épülete, amit közép-európai gótikus építészet legkiemelkedőbb alkotásai között tartanak számon. 1906 óta más jelentős történelmi személyiségek mellett a dóm altemplomában nyugszik II. Rákóczi Ferenc. Rendkívül felemelő volt a koszorúzás és a kriptában a magyarságért felcsendülő közös ének.

Iskolánk diákjai számára óriási megtiszteltetés volt, hogy a délután folyamán vendégei és előadói lehettek a kassai Thália Színházban a Csemadok kassai szervezete által rendezett közös megemlékezésnek. A Himnusz eléneklése után Czimbalmosné Molnár Éva kassai magyar főkonzul tolmácsolta Orbán Viktor magyar miniszterelnök üdvözlő szavait, majd Prof. Dr. Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektorának ünnepi beszéde következett. Az ünnepi műsorban a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tanulói leginkább a forradalom lelkesítő pillanatait idézték fel. Iskolánk énekkarának műsorában a szabadságharc és a magyarság sorsfordító pillanatai is felvillantak az elgondolkodtató kórusművekben, s Petrusovics Máté és Tán Ferenc Gergő szólóénekében. A színvonalas műsor összeállításáért és betanításáért köszönet Pásztor Istvánné karvezetőnek, a fényképekért Ladinszki Tünde kollégiumvezetőnek. A műsor további részében az idősebb korosztályt képviselve a kassai Őszirózsa Hagyományőrző Éneklő Csoport 48-as dalcsokrot adott elő, majd Czáboczky Szabolcs tolmácsolásában hallhattuk Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus című költeményét. Ezt követte a KIKELET Kassai Ifjúsági Közösség által összeállított műsor, melynek keretében Hornyák Marek és Zsuzsa zenekara elsősorban szlovákiai magyar költők megzenésített verseit modern hangszerelésben adták elő. Az ünnepi műsor a Szózattal ért véget.

A forradalom 166. évfordulójának megünneplése bizonyára emlékezetes marad a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vegyeskara számára. Bízunk benne, hogy iskolánk tanulóinak a jövőben is lesz lehetősége arra, hogy bekapcsolódjon a határon túli magyar közösségek ünneplésébe, s így még inkább átéljék a nemzeti összetartozás és a magyarság kulturális és szellemi egységének érzését.