2012 szeptemberében kezdtem tanulni a kínai nyelvet iskolámban, a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban. Év közben az ELTE Konfuciusz Intézet pályázatot hirdetett a kínai nyelvet tanuló diákok részére, melynek jutalma egy tíz napos pekingi utazás volt, melynek költségeit – az utazás kivételével – a Kínai Népköztársaság állta.

Ez a páratlan lehetőség azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Mivel az országból csak pár tanuló utazhatott, ezért nagy volt a versengés. A kimagasló tanulmányi eredményemnek köszönhetően én is bekerültem a tizenegy diák közé, akik eljuthattunk Kínába.

Az utazásra, ami rengeteg előkészülettel járt, 2013. július 15-én került sor. A tizenöt órás repülőút során volt idő megismerkedni a magyar diáktársakkal, akik tényleg az ország legkülönbözőbb pontjáról érkeztek. A BFSU (Pekingi Idegennyelvi Egyetem) nyári táborába azonban nemcsak Magyarországról érkeztek diákok, hanem Európa több országából is, többek között Lengyelországból, Csehországból, Spanyolországból, Olaszországból, Bulgáriából, Belgiumból, Németországból és Ausztriából. Sok közös programon vettünk részt, ahol a különböző országok kultúrája mellett megismertük a kínai szokásokat, az életmódot és az embereket. Eljuthattunk egy napra családokhoz is, ami felejthetetlen élményt jelentett. Láthattuk a Nagy Falat (amihez egy izzasztó mászással jutottunk fel), a Tiananmen-teret, a Tiltott Várost, a Mennyei Béke Templomát és egy jellegzetes kínai operaelőadást is. A vásárlás sem maradt el a világmárkás cipők és táskák között, aminek én kifejezetten örültem.

Összességében úgy gondolom, Kína egy fantasztikus ország, és ez egy olyan lehetőség volt, aminek örülök, hogy résztvevője lehettem, ugyanis életre szóló barátságokat kötöttem és olyan élményeket, tapasztalatokat szereztem, amiket sosem fogok elfelejteni.

Köszönöm ezt a lehetőséget Molnárné Tóth Erika igazgatónőnek, Horváthné Bócsi Ildikó tanárnőnek, osztályfőnökömnek, Gintner Tamásné Hornyák Ágnes tanárnőnek, Tong Lixin kínai tanárnőnek, illetve az ELTE Konfuciusz Intézetének, hogy segítségükkel e messzi országba eljuthattam.

Csécsi Eszter
a TFG 10. A osztályos, nyelvi tagozatos tanulója