A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot első alkalommal a 12. E osztály négy tanulója (Kállai György Erik, Kőpájer Gergő, Margittay Gergő és Rudolf Gábor) képviselte a rangos versenyen, amelyet 2014. április 10-12-én Gyulán rendeztek meg.

Az egyfordulós, 3 napos komplex (elméleti, fizikai-erőnléti) csapatverseny a Gyulai Harruckern János Közoktatási Intézményben az Országos Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztály, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálat Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztály, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola, valamint a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében valósult meg.

Az első napon a diákokat a regisztráció és szállás elfoglalása után, már bele is vetették a mély vízbe. Először komplex elméleti feladatlapot oldottak meg. A kérdések belügyi-rendészeti ismeret, informatika, idegen nyelv, közlekedési ismeret tárgykört fedték le. Itt az eredményeket sajnos még nem tudtuk meg, de mint utólag kiderült, a három legeredményesebb csapatban benne voltunk, így külön díjat is kaptunk a záróünnepségen.

A második nap kőkemény fizikai-erőnléti és gyakorlati versennyel zajlott, mint:

–      helyből távolugrás,
–      hajlított karú függés,
–      mellső fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás,
–      hanyattfekvésből felülés,
–      2000 m-es síkfutás,
–      akadálypálya,
–      katasztrófavédelmi (tűz- és polgári védelmi) szakmai-ügyességi feladat: gépjárműfecskendőkön elhelyezett tűzoltó szakfelszerelések felismerése, név alapján történő kiválasztása a gépjárművek rendszeresített málhájából, valamint a gépjármű fecskendőről osztott sugár szerelése (osztó az első B tömlő végén),
–      lövészet.

Itt mindenki kihozta magából a maximumot. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, mert nem volt olyan erőnléti szám, ahol valamelyikük ne érte volna el a legmagasabb pontszámot. A hanyattfekvésből felülés számban mindenki a maximumot hozta ki magából és külön meg is dicsérték őket, mert senki nem tudta ennyi idő alatt ezt a pontszámot kihozni magából. A futás, az akadálypálya, a katasztrófavédelem a város sportpályáján zajlott. Az idő sajnos egész nap nem volt hozzánk, hozzájuk kegyes. Hol fújt a szél, hol eső is járult hozzá. Egy kissé veszélyessé vált a pálya. A katasztrófavédelemnél tömlőket kellett összeszerelni időre, illetve különböző eszközöket kellett felismerniük, ami megtalálható egy tűzoltó autón. Természetesen tökéletes volt minden. Az akadálypályától tartottam a legjobban, mert az eső miatt csúszott a pálya, és féltem, nehogy valami baj történjen, de majdnem maximális pontszámot szereztek ebben a számban is. Nagyon-nagyon büszke voltam rájuk, természetesen nemcsak ebben a számban, hanem az egész 3 nap alatt.

Ennek a napnak a végén szerencsére tudtunk együtt tölteni egy kis időt.

A harmadik napon különböző szakmai bemutatókat nézhettünk meg, mint rendőrségi, katasztrófavédelmi és tűzoltósági. A gyerekek kipróbálhatták a különböző eszközöket:

–              gépfegyver, mesterlövészpuska, motor szimulátor, tűzoltás, rendőrségi motor. Rengeteg fénykép készült a versenyről és a bemutatókról is.

Aztán eljött a zárás, minden csapat felsorakozott az iskola kézilabda pályáján, ahol megtörtént a díjak átadása ezredesek, alezredesek, tábornokok, kapitányok előtt. És igen, eljött, amiért jöttünk. Felhangzott, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye legjobb csapata a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (el sem tudom mondani milyen érzés fogott el). Aztán még egyszer hallottuk a nevünket, ismét kimentünk átvenni az ajándékcsomagot, mert a legeredményesebb csapat voltunk az elméleti kérdésekben is.

Végeredményben csodálatos, fárasztó, tanulságos napokat éltünk át. Nagyon büszkék vagyunk a fiúkra, hiszen ez volt az első ilyen verseny, amin részt vettünk és nagyon szép teljesítmény nyújtottak.

Szeretném megköszönni, mindazon kollégák türelmét, szeretetét, akik segítettek felkészíteni a fiaimat, hogy ilyen kiváló eredményt érjenek el.

Szabó Tamás