Pásztor Istvánné kórusvezető szakmai és szervező munkájának köszönhetően a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Ifjúsági Vegyeskara 2014. április 8-án újra útra kélt. Ezúttal észak felé indultak, egészen a balti államokig, így nemcsak térben utaztak, hanem képletesen szólva az időben is, hiszen a tavaszból visszatértek a téli időjárási viszonyok közé. A kórus tagjai megtekintették Vilnius belvárosát, majd hosszasan időztek Rigában, s megcsodálták Lettország fővárosának történelmi és művészettörténeti jelentőségű templomait és középületeit. Az ötödik határon észrevétlenül átlépve – ami az énekkar egy-két évtizeddel korábbi utazásai alatt ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna – két, buszon töltött éjszaka után megérkeztek Észtországba. Szállásukat hajnalban elfoglalták, s hamarosan kezdődött is a napi program.

Elsőként Keilába, egy Tallinntól 40 kilométernyire lévő kisváros iskolájába indultak, ahol az igazgatónő körbevezette őket a 2011-ben átadott rendkívül modern komplexumban. A nap további részében Tallinn történelmi óvárosával ismerkedtek Siiri észt, de magyarul tökéletesen beszélő helyi idegenvezető érdekfeszítő leírásai és történetei segítségével. Délután a kórus egy igen megtisztelő meghívásnak tett eleget: az Észt Nemzeti Operaház télikertjében szervezett állami ünnepség keretében lépett fel. Mall Hellam asszony, hazánk tallinni tiszteletbeli konzulja húsz évvel ezelőtt kapta meg kinevezését. Az évforduló alkalmából a nagykövetség és az „Open Estonia Foundation” szervezésében egy ünnepi rendezvényre került sor. Jelen volt több nagykövet, az észt civil szféra és kulturális-művészeti élet számos képviselője, továbbá az észtországi magyar közösség tagjai is. Az ünnepségen Haupt Erik tallinni magyar nagykövet átadta Áder János köztársasági elnök úrnak a tiszteletbeli konzulhoz intézett köszöntő levelét, melyet fel is olvasott. Mall Hellam válasza után a kórus vonult a színpadra. A magas rangú közönség meghatottan hallgatta a magyar népdalfeldolgozásokat, kórusműveket, s nézte a népi táncot. Hanák Alíz észt nyelven zongorakísérettel előadott szólóéneke az ünnepelt szemébe könnyeket csalt. Vacsorára a tallinni magyar étterembe voltunk hivatalosak.

A második teljes nap is eseménydúsan telt. Elsőként megnéztük a hatalmas forgalmat lebonyolító hajókikötőt, majd a Katalin Palotát, amit I. Péter orosz cár nyári palotaként építtetett felesége számára. Tallinnt elhagyva Marduu városa felé indultunk, ahol egy skanzenben felidéződtek a korábbi nemzedékek mindennapjai, megelevenedtek használati tárgyaik, s ezek kapcsán az észt történelem egyes kiemelkedő és tragikus pillanatai. A kórus második fellépésére a helyi orosz tanítási nyelvű gimnáziumban került sor. Óriási sikert arattak pörgős táncukkal, lelkes és felszabadult énekükkel, lendületes dalaikkal, melyek nemcsak a teljes kórus, hanem számos szólista előadásában csendültek fel. Az énekkar tagjai pillanatok alatt sztárokká váltak, s a koncert után rajongók hada vette körül őket. Sajnos elmélyültebb ismerkedésre nem kerülhetett sor, mert az ottani diákokat várta a délutáni tanítási óra, minket pedig a Siiri által összeállított program következő állomásai: a tengerpart, az észt nemzet szabadságát és művészetszeretetét is jelképező „dalos mező”, s a kikötőben nemrégiben átadott díjnyertes épületben berendezett tengerészeti múzeum. Az interaktív, s legújabb technikai megoldásokkal teljesen élethűvé és élményszerűvé tett kiállítás szórakozást és ismeretszerzést jelentett mindenki számára. Az érdeklődők még a világ leghosszabb ideig szolgált tengeralattjárójába is bemehettek, majd szimulációs játékokkal tesztelhették megszerzett tudásukat.

Szombaton délelőtt természeti szépségeket csodálhattunk meg: a szállásunk közelében lévő vadregényes tengerpartot, egy nagy erővel lezúduló vízesést, melynek energiáját hasznosítják is, majd a tengert egy magas szikláról. Délután Keila városában tartózkodtunk. Megnéztük a hatalmas, középkori templomát, sőt a tornyába is felmásztunk, s sétáltunk a településen. 18 órakor került sor a kórus harmadik koncertjére, ahol ismét kitörő sikert arattak. Köszöntő szavaiban mind az önkormányzat egyik vezetője, mind a közönség örömmel és elismeréssel szólt a kórus teljesítményéről. A közös program folytatásaként együtt ünnepeltünk a fogadó kórussal. A magyar fiatalok kedvességükkel, nyitottságukkal, mosolyukkal ezen az estén is mély nyomot hagytak az észt vendéglátók szívében. Tudomást sem véve az életkorbeli és nyelvi különbözőségekről igazán jól megértették egymást, s egy feledhetetlen estét töltöttek együtt annak a kórusnak a tagjaival, akik majd június elején utaznak Tokajba.

A vasárnapi program egy hosszú erdei sétával indult. Egy farmra mentünk, ahol meg is lehetett simogatni a kiskecskéket, majd betértünk egy boltba, ahol – nagy meglepetésünkre és örömünkre – a kórus posztere fogadott minket, hisz a koncertre invitálták a helybelieket. Padise városában egy gyönyörűen felújított korábbi nemesi udvarházban teáztunk, amire szükség is volt a hideg időben és szemerkélő esőben, majd megnéztük a szemben lévő cisztercita kolostor még ép részeit. A bátrak itt sem álltak meg, egészen a bástya tetejéig merészkedtek. A kórus negyedik hangversenyére Harju-Risti középkori templomában került sor. A hideg ellenére gyönyörűen énekeltek, s a közönség és a magyar anyanyelvű lelkésznő lelkét átmelegítették a felcsendülő kórusművek, egyházi énekek, s modern hangzású, de mély üzenetet hordozó dalaik. A vasárnap délutánt a szomszédos közösségi házban töltöttük vendéglátóinkkal és egymással beszélgetve, rajzolva, társasjátékozva, majd 18 órakor nekivágtunk a csaknem 1600 kilométeres útnak. A buszvezetőknek, Kecskés Istvánnak és társának köszönhetően hazafelé is kellemes utazásban volt részünk.

Az Ifjúsági Vegyeskar ezen a koncertkörútján is nagyon színvonalas fellépésekkel adott ízelítőt a magyar és európai kultúrából. Észtországi tartózkodásuk minden napján más és más, az igen eltérő helyszínekhez és a közönség igényeihez igazított változatos repertoárral és tiszta énekükkel, zongorakíséretükkel tették emlékezetessé műsorukat. Szólistaként is fellépett: Balogh József, Hanák Alíz, Petrusovics Máté, Tán Ferenc, Váradi Tibor, Vida Klaudia és Zelenák Eszter, zongorán kísért: Kovács Bianka és Szloboda Béla. A darabok betanításáért, a kórus felkészítéséért és az utazás megszervezésért köszönet illeti Pásztor Istvánné karvezetőt. A tallinni programok megtervezését, önzetlenségét és az érdekes idegenvezetést köszönjük Siiri-nek.

A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Ifjúsági Vegyeskara 2014. április 25-én 17 órától a Tokaji Kulturális és Konferencia Központban minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel vár „Tavaszköszöntő hangversenyére”!