DSCF9310Nem mindennapi vendégeket köszönthetett iskolánk 734 tanulója, 51 pedagógusa a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Fuss magadért egy kört! Előzd meg a jövőd! 16 napos rendezvénysorozatának keretében. A Gui Angéla kommunikációs igazgató által megálmodott és megszervezett kezdeményezés 11. napjának állomása Tokaj volt, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma. Az állomás az Élő bolygó visszavág! címet viseli, mellyel az elmúlt évi Élő bolygó kampányra utal a szervező a megmozdulás oldalán (http://fussegykort.hu/) található gondolatokkal:

„Minden évben egyre többen halnak bele a környezeti szennyeződés, a globális felmelegedés következményeibe. Az élő bolygó, amit mi szép lassan elpusztítunk, visszavág. A hőség ezrek életét követeli Magyarországon, egyre több a bőrrák, a keringési és légzőszervi megbetegedés. Nő az élelmiszerekkel terjedő bakteriális, vírusos fertőzések száma és a kullancsok által terjesztett betegségek is gyakrabban fordulnak elő. A Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziumában és Szakközépiskolájában nagy hangsúlyt helyeznek a felnövekvő generációk szemléletformálására, hogy környezettudatos állampolgárok legyenek. Ezért is lett az iskola 2016-ban az UNESCO-Japán „Oktatás a Fenntartható Fejlődésért Díj” magyarországi jelöltje.”

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Kovács István Koko, olimpiai és világbajnok ökölvívó és Mécs László hegymászó. Az iskola sportcsarnokában Gui Angéla átadta a stafétát Dr. Réthelyi Miklós elnök úrnak, aki a hagyomány alapján fogadalmat tett az egészségmegőrzés jegyében. A SZSZC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma nevében az igazgatónő, Molnárné Tóth Erika vetette papírra a fogadalmat, melyben vállalta, hogy életre hívnak egy vízvédelmi nyilatkozatot, amellyel – saját koordinálású Erasmus+ pályázatuk segítségével – Európa-szerte felhívják a figyelmet a víz mint éltető elem fontosságára, vízkincsünk megőrzésére.

Ezután iskolánk tanulói flashmobot adtak elő a vendégek nagy meglepetésére. Gui Angéla elismerően gratulált a diákoknak, kifejezte, hogy szívmelengető érzés ilyen összefogást látni, és gratulált az iskola által megvalósított környezettudatos neveléshez, mondván „valamit jól csináltok!”

Mécs László hegymászó előadását rendkívül érdekes, ritka képekkel illusztrálta, majd az érdeklődő gyerekek kérdéseket tehettek fel a sportembernek.

Az esemény végén Fakla Ida tanárnő előadása következett a fenntarthatóságról, amelyben érdekes kísérlettel szemléltette, és tette közérthetővé ezt a rendkívül bonyolult, sokrétű fogalmat.

Reményeink szerint iskolánk tanulói még ebben a tanévben újra találkozhatnak a ma nálunk vendégeskedő sportolókkal rendkívüli testnevelés óra, előadás, sportrendezvény keretében.

Májer Jánosné Arday Otilia