Az észak-németországi Trittau városának gimnáziumából 2011. szeptember 18-án 20 diák és 2 tanár érkezett iskolánkba. A vasútállomáson népes csapat: tanárok, diákok és szülők várták őket nagy izgalommal.
Ki gondolta volna 26 éve, 1986-ban, hogy a két iskola között megszületett kapcsolat kibírja az idők próbáját? 1986 augusztusában bonyodalmas és hosszas szervező munka után (útlevél, vízumigénylés, valuta-, menetjegyváltás, táviratok levelezések, stb.) több mint 30 órás utazást követően érkezett meg kis csapatunk a keleti blokkból, az akkori Nyugat-Németországba, Trittauba.
Ma már a modern technika segítségével mennyivel egyszerűbb volt a szervezés. A 20 trittaui és a 20 tokaji diák, már hónapokkal ezelőtt izgatottan várta az érkezés napját. Már mindenki tudta, ki kinek lesz a vendéglátója, akikkel szeptember 25-ig számos közös felejthetetlen élményben részesülhetnek.
A megérkezéskor a családok már ismerősként üdvözölték a német diákokat, a hétvégét együtt töltötték. Hétfőn megismerkedtek iskolánkkal megtekintették a város nevezetességeit. Délután Dankó tanár úr vezetésével a tokaji Kopasz-hegyre is feljutottak, megcsodálták Tokaj természeti adottságait. A vendég diákok kedden délelőtt tanórákat látogattak, így megtapasztalhatták azt, milyen magyar diáknak lenni, milyen teljesítményt kell nyújtani egy-egy tanórán. Délután hajókiránduláson vett részt a kis csapat, este tokaji borkülönlegességeket kóstolhattak a Péter család jóvoltából. Szerdán és csütörtökön kirándulást szerveztünk Debrecenbe, a Hortobágyra és Lillafüredre a vendégek és a vendéglátó tanulók számára, ahová Makó Balázs tanár úr és Virányi Enikő tanárnő kísérte el az utazókat. Pénteken délelőtt a német és a magyar diákok közös projekten, Tokaj helyi értékein dolgoztak: Tokaj nevezetességei, különleges épületei, híres szülöttei, borfajtái, stb. Délután a gyerekek előtt nagy feladat állt, számot kellet adniuk munkájukról, amelyet prezentáció formájában adták elő, a tanáraiknak és a szülőknek. A gyerekek példaértékű munkát végeztek, így reméljük számos új és érdekes információval, ismerettel gazdagodva térhettek haza vendégeink. A szombat még a fogadó családok rendelkezésére állt, így sokan még kirándulásokat tettek a környék városaiba, többök között vidámparkba, állatkertbe, kalandparkba is ellátogattak.
Itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy kifejezzük köszönetünket a vendéglátó szülőknek és gyerekeknek, a német nyelvi munkaközösség minden tagjának, partnerkapcsolatainkat maximálisan segítő iskolavezetésnek.
Jövőre Trittauban találkozunk újra.

Kónya-Botrágyi Mária igazgatóhelyettes
Csáki Gabriella német nyelvtanár