A Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma rendészetis diákjai negyedik alkalommal vettek részt az országos középiskolai rendészeti csapatversenyen, amelynek egykörös, 3 napos lebonyolításán hosszú évek után, 2017-ben változtattak jelentősen. A változtatás mértékére jellemző, hogy újrakezdték a versenysorozat számozását és idén a második ilyen rendezvényen vehettünk részt.

A megmérettetésen induló 74 iskola összes csapatát nem tudta a versenyhétvégére egyetlen intézmény sem befogadni, ezért tavalytól kétkörös lett a vetélkedő.  

A verseny szervezői az induló csapatokat régiók szerint 4 részre osztották és csak a legjobb 20 csapat kerülhetett be az országos döntőbe, melynek idén a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium adott helyet. A selejtezőket az ország 4 rendészeti szakgimnáziumában Miskolcon, Budapesten, Szegeden és Körmenden rendezték meg 2018. március 10-én.

A TFG diákjai házi selejtezőn bizonyították rátermettségüket, végül a versenyre Gyarmati Anett, Nagy Panna, Tóth Ivett, Toboz Tamás, Rajt Patrik és Makula Kristóf kezdhette el a felkészülést. A csapatnak ugyan csak négy tagja lehet, de már hagyomány, hogy egy, vagy két tartalék ember is felkészül, hogy egy váratlan sérülés, vagy betegség ne veszélyeztesse az indulást. Idén olyan sok és jó képességű tanuló szeretett volna részt venni a megmérettetésen, hogy akár két, közel azonos képességű csapatot is tudtunk volna indítani, ha a versenyszabályzat lehetővé tette volna. 

A feladat összetett volt, a tavalyihoz hasonlóan szerepelt benne általános műveltségi teszt, nyelvi és közlekedési ismeretek feladatlap, fizikális felmérés (2000 m futás, felülés, fekvőtámasz, helyből távolugrás, hajlított karú függés), ügyességi, illetve katasztrófavédelmi akadálypálya, lövészet és büntetés-végrehajtás gyakorlati feladat. Idén először volt a verseny feladványai között rendészeti gyakorlati feladat, ahol a rendőrségnél használatos ruházattal és felszereléssel kapcsolatos ismeretekről kellett tanúbizonyságot tenni.

Mivel az összecsapásra csak 4 főt nevezhettünk, viszont nekünk 6 kiválóan felkészült versenyzőnk volt, a felkészítő tanároknak az idén rendkívül nehéz feladatot jelentett a csapat kihirdetése. A versenyzők kiváló teljesítményt nyújtottak, ám mindenkinek volt valami kis gyengéje is, ezért napokig húzódó tanácskozásokon sem tudtuk eldönteni, ki legyen a tartalék. Végső kétségbeesésünkben és tanácstalanságunkban már a sorsolás lehetősége is felmerült, azonban az élet megoldotta a problémát. Gyarmati Anett megsérült, Makula Kristófnak pedig közbejött egy nyelvvizsga, ezért nem tudott részt venni a felkészülés utolsó fázisában. 

A miskolci selejtező kört diákjaink végül olyan ügyesen vették, hogy az itt felvonuló 24 csapatból első helyen végeztek, megvédve a tavalyi csapat első helyét. Az országos döntőbe a második legjobb eredménnyel jutottunk be.

A döntőt március 23-24-én rendezték Körmenden a legjobb 20 csapat részvételével. Mivel a döntő előtt Gyarmati Anett felépült sérüléséből, a végső megmérettetésre visszakerült a csapatba Nagy Panna, Tóth Ivett és Toboz Tamás mellé.

Végül a TFG csapata összetettben a hetedik helyezést szerezte meg. Az eredménynek nagyon örültünk, azonban örömünkbe egy kis üröm is vegyült, hiszen verseny előtt éreztük, hogy ettől többre is képesek lehetünk. Ennek ellenére az eredmény kiváló, hiszen korábban már volt egy 8., egy 9. és egy 4. helyezésünk.

Az Iskola erejét mindennél jobban jelzi az a tény, hogy az első tízben eddig minden alkalommal benne voltunk, holott ezeken a versenyeken átlagosan 70 iskola indul.

Külön köszönet jár az eredményért elsősorban a csapat tagjainak, akik közel két hónapon keresztül szinte mindent alárendeltek a felkészülésnek. A felkészülés során példamutatóan viselkedtek, éretten tették a dolgukat és küzdeni tudásból jelesre vizsgáztak. 

Köszönet az iskola valamennyi tanárának, akik részt vettek a felkészítésben akár konkrétan a verseny előtt, akár az évek során minden olyan ismeret és mentalitás átadásával, ami előrébb vitte a versenyzőinket.

Külön köszönet a Szerencsi Hivatásos Tűzoltóság tagjainak a felkészítésért.