Számos iskola mellett a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma is képviseltette magát az immár 6. éve működő Tehetségútlevél Programon, melynek idén is az Eszterházy Károly Egyetem Egri Campusa adott otthont. A verseny február 7-én került megrendezésre, és iskolánknak 4 tanulója indult a pályázaton.

A program középiskolás tanulók számára lett meghirdetve azzal a céllal, hogy a tehetséges fiatalok kipróbálják magukat a felsőoktatás világában, és lehetőségük legyen bekapcsolódni a felsőoktatási intézmények tudományos diákköri tevékenységébe. A program szervezői minden lehetőséget biztosítottak az indulók számára, és több kategóriában is vállalkozhattak a megmérettetésre a versenyzők: a társadalomtudomány, illetve természettudomány területein keresztül egészen a művészeti témakörökig.

Az első forduló során egy tudományos kutatómunkából álló esszét készítettek a jelentkezők, melyet minden résztvevő egy adott online felületre tölthetett fel. A legjobbak meghívást kaptak Egerbe, ahol a nagy Líceum épületében megvédhették munkájukat egy egyetemi tanárokból álló szakértői bizottság előtt.

Iskolánkat négy vállalkozó szellemű diák képviselte: Molnár Dóra, 12. D osztályos, Tóth Eszter és Vida József, a 11. D osztály tanulói, s idén volt egy ötödéves diák is a jelentkezők között Ladinszki Kinga személyében, aki a pedagógiai- és családsegítő munkatárs képzésen vesz részt.

Az esemény egyre népszerűbb a középiskolák körében, és évről – évre színvonalasabb előadásokat mutatnak be a diákok. A mi tanulóink közül is többen remekeltek: Tóth Eszter, 11. D osztályos tanuló a saját kategóriájában különdíjat nyert. Eszter a következőképpen számolt be élményeiről:

„A magyarországi kastélyok bemutatására vállalkoztam és a témámat poszteren jelenítettem meg. Próbáltam kihozni magamból a maximumot. Külön kihívást jelentett számomra a poszter, de tanáraim segítségével és biztatásával sikerült túljutnom az akadályon. Felkészítő tanárom Agócs- Jáger Erika volt. A versenyen szerzett tapasztalataim a későbbiekben sokat segíthetnek nekem a felsőoktatásba való jelentkezésre. A verseny által szakmailag is fejlődtem, hiszen mások előadásából új dolgokat ismertem meg. Szándékomban áll jövőre is menni, hiszen maga az egyetem leírhatatlanul gyönyörű. Új tapasztalatokkal, pozitív élményekkel gazdagodtam.” (Tóth Eszter, 11. D )

Vida József immár második alkalommal ért el helyezést a versenyen. Idén a társadalomtudományok poszter kategóriájában a harmadik helyezett díját vitte el. Témája: A pedagógusok attitűdjei az átlagtól eltérő gyermekek esetében. A díjazott a következőképpen nyilatkozott:

„A „Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból” (TDK) nevű verseny tavaly keltette fel az érdeklődésem, mivel a továbbjutók kapnak egy tehetségútlevelet. Ezzel a levéllel a továbbtanulásom esélyeit növeltem, illetve tapasztalatokat. A zsűritagok nagyon aranyosak és kedvesek voltak, építő jellegű kritikákat mondtak, melyek nem igazán nevezhetők kritikának, inkább tanácsnak. Nagyon szépen köszönöm a felkészítést Dobrosi Ágnes tanárnőnek, és Kosárkó Györgyi tanárnőnek! Szerencsésnek érzem magam, amiért részt vehettem ezen a versenyen, hiszen egy kis betekintést nyerhettem, milyen is az egyetem, és maga az iskola, ami számomra igazán lényeges, hiszen Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen szeretném folytatni a tanulmányaimat, tanító szakon.” ( Vida József, 11. D )

Az élmény tehát nem elhanyagolható, hanem igencsak meghatározó a diákok számára, valamint a helyezést elért tanulók írásaikat egy tehetségfüzetben publikálhatják. A szervezők is azt szeretnék elérni, hogy minél színvonalasabb és elismertebb legyen a program, és ezzel segítsék a diákok előrelépését a felsőoktatásban a későbbiekben.

Décsiné Kovács Anita
szaktanár