A SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakközépiskolája különös figyelmet szentel a tehetséggondozásra. Minden alkalmat megragadunk arra, hogy érdeklődő, motivált, tehetséges tanulóinkat versenylehetőséghez juttassuk.
Az elmúlt évtizedek során számtalan kiemelkedő eredményről számoltunk be. Az idei tanév sem múlik el jelentős országos siker nélkül, melynek kapujában áll több tanítványunk is.
A XII. Országos Rendészeti Középiskolai Tanulmányi Verseny egyéni versenykategória országos válogatóversenyére 2016. január 20-án Budapesten, a Vágóhíd utcai kiképző központban került sor. A versenyben egy iskola 4 tanulót indíthatott, összesen 177 tanuló mérette meg magát, és a legjobb 25 juthatott be a Békéscsabán március 2-4. között megrendezésre kerülő döntőbe. Iskolánkban az idén olyan sok jó képességű, eredményes tanuló szeretett volna indulni a versenyen, hogy házi selejtezőt kellett tartani a 4 legjobb kiválasztása érdekében. Az iskolai válogatón a 12. E osztályból Botos Dalma, Áldorfai Márk, Gyarmati Zsolt és Horváth András vívta ki a versenylehetőség jogát. A döntőben a 3 órás elméleti megmérettetés során feladatlapot kellett kitölteni idegen nyelvből, belügyi rendészeti ismeretekből, speciális társadalomismeretből, katasztrófavédelemből és rendvédelem történetéből. Az eredményhirdetést követően Áldorfai Márk a 4. legjobb eredménnyel – a megyéből egyetlenként – jutott be a 25 fős országos döntőbe! A többiek is nagyszerűen helyt álltak, Gyarmati Zsolt éppen csak lemaradt a döntőről, Horváth András a mezőny első harmadában, Botos Dalma az első felében végzett. A tanulók felkészítő tanára Nagy Csaba r. alezredes.
Kamenyiczki Zsolt a Környezetvédelmi Országos Szakmai Tanulmányi Verseny 2016. március 7-8. között Budapesten megrendezendő döntőjének 15 fős mezőnyébe jutott.
Felkészítő tanárai: Fakla Ida osztályfőnök és Pataki Zsolt gyakorlati oktatásvezető, szaktanár.
Az elődöntő 2 fordulós volt, aminek az első részében a komplex vizsga írásbelijével megegyező feladatsort kellett megoldani 120 perc alatt. A feladatsor szöveges, rajzos, táblázatos jellegű tesztfeladatokból, környezetvédelmi, természetvédelmi és ökológiai témakörökből állt. A dolgozat második részét a környezeti elemekkel és a környezetszennyezéssel kapcsolatos számítási feladatok tették ki.
A szakmai verseny döntője a komplex vizsga összes vizsgatevékenységét tartalmazza, ha azokon összesített 71%-ot elér a tanuló, akkor ezzel megszerzi a szakmai vizsgáját, nem kell majd vizsgáznia, automatikusan 100%-os eredménnyel szakmai vizsgabizonyítványt kap.

Köszönöm a versenyzők kitartását, erőfeszítéseit, a felkészítő tanárok áldozatos munkáját, kollégáim, az osztálytársak támogatását!

Molnárné Tóth Erika
mb. intézményvezető