elobolygoAz Al Gore által kezdeményezett és Áder János köztársasági elnök által elsőként támogatott kampány december 11-én véget ért, de az ünnepélyes eredményhirdetésre 2016. február 11-én került sor Sopronban, amelyre iskolánk is meghívást kapott.

A SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakközépiskolája tanulóit, pedagógusait az a különös megtiszteltetés érte, hogy meghívásunkat elfogadta, és 2015. október 5-én intézményünkbe látogatott Áder János államfő. A rendezvényen ünnepélyes keretek között tettük közzé iskolánk felhívását, melyben arra kértünk minden középiskolát, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez és regisztrációjával támogassa a klímavédelem ügyét. A cél a párizsi klímacsúcsig minél több embert megnyerni az ügynek.

Lelkes tanítványaink prezentációs anyagokat, elhivatott tanáraink minta óravázlatot készítettek, melyeket nyilvánossá téve próbáltunk minél több magyarországi középiskolát bevonni a kezdeményezésbe. Nem várt eredményként könyvelhetjük el, hogy sikerült határon túli iskolákat, személyeket is megnyernünk az ügynek. Az említett óravázlat is tovább él, ez lesz az alapja az EMMI által szervezett témahetek következő, áprilisi fenntartható fejlődés országos programjának.

A kampány ideje alatt iskolánk tanulói soha nem látott aktivitást tanúsítottak. Ez a kezdeményezés lehetőséget adott arra, hogy kötetlenül beszéljenek a fenntarthatóságról, környezetvédelemről, klímaváltozásról. Ennek köszönhetően azt tapasztaltuk, hogy a hétköznapi közgondolkodást is átitatta ez a szellemiség, egyre többen érezték meg a felelősségvállalás kötelességét. Bizonyára így volt ez az ország számos középiskolájában, ezért sikerült összefogással jelentős eredményt elérnünk.

Szeretném mindezt néhány fontos és beszédes számadattal alátámasztani az Élő bolygónk kampányról.

Összes regisztrált: 194 699
Ebből a középiskolai kampányban összegyűjtött voks: 47 872
A regisztrált középiskolák száma: 213.

100 % felett, ami az iskola tanulói létszámát jelenti, 20 iskola teljesített.

A versenyben a legelőkelőbb helyet a következő iskolák szerezték meg:

  1. Soproni Széchenyi István Gimnázium
  2. Fejér Megyei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola
  3. Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium
  4. SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakközépiskolája

Az első három helyezett a helyszínen vehette át a MOL és az OTP által felajánlott pénzjutalmat.

A kampánnyal egy időben végzett felmérés résztvevőinek 96 %-a szerint a klímaváltozás egy napjainkban is zajló jelenség, és a megkérdezettek 87 %-a véli úgy, hogy ehhez a folyamathoz az emberi tevékenység is hozzájárul. Ha hozzávesszük azt a 9 %-ot, akik ezzel az állítással inkább egyetértenek, mint nem, akkor szintén 96 %-os eredményt kapunk, ellentétben az 1 %-nyi klímaszkeptikussal.

79 % komoly problémaként tekint a klímaváltozásra, és nagyon fontos, hogy senki sem hiszi azt, hogy a folyamat egyáltalán nem probléma.

Arra a kérdésre, hogy milyen mértékben lesz hatással az emberiség jövőjére a klímaváltozás, 53 % úgy gondolja, hogy nagymértékben. Magyarországra gyakorolt nagymértékű hatását csak 40 % érzi valósnak, személy szerint viszont csak 33 % érzi fenyegetve magát.

A legaggasztóbb következmények közül a tiszta ivóvíz hiányát, a szélsőséges időjárást, az éhínséget, a termő területek pusztulását emelték ki a legtöbben.

A klímaváltozás hatásainak csökkentésének lehetőségét a megújuló energiaforrások használatában, a közösségi közlekedés előnyben részesítésében látja többség.

Sajnálatos tény, hogy az országos kampány ellenére mindössze a megkérdezettek 47 %-a tudott a párizsi nemzetközi konferenciáról, s közülük 52 % bízott a sikeres megállapodásban.

Ma már tudjuk, hogy a klímacsúcs elérte a célját, és a sikernek mi is, akik regisztráltunk az Élő bolygónk felületen, valamennyien részesei vagyunk. Az összesített eredmény szerint minden hatodik támogató magyar volt – tudtuk meg az államfőtől.

A közel három hónapos kampány során a csatlakozó iskolák jelesre vizsgáztak társadalmi érzékenységből, együttműködésből.

Szeretném megköszönni valamennyi csatlakozónak, támogatónak az aktív részvételt, tanulóinknak, kollégáimnak a hatékony és eredményes munkát.

Molnárné Tóth Erika

  1. intézményvezető