A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium 2004 óta ECL nyelvvizsgahely, ezért egyértelmű, hogy folyamatos és szoros kapcsolatot ápolunk az ECL pécsi központjával és az ECL nyelvvizsgára felkeszítő könyvek írójával, Szabó Szilviával.

Szilvia és kolléganője Varga Angéla azért érkeztek hozzánk május 16-án, hogy diákjainknak segítséget nyújtsanak a nyelvvizsgára való sikeres felkészüléshez.

A 2020-ban érettségizőket már csak akkor veszik fel egyetemre, ha egy középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek a kellő pontszám mellett.

A diákoknak szóló 45 perces prezi előadás során nem csak a különböző vizsgákról kaptunk felvilágosítást, hanem a felkeszélülési módszerekhez is sok ötletet hallhattunk. Többek között :

  • Kelj fel minden nap 15 perccel hamarabb és tanulj meg 5 új szót!
  • Olvass hangosan, vagy mondd fel egy szöveg tartalmát a célnyelven, vedd fel a hangod, majd hallgasd vissza! ( Úgyis van okostelefonod, vedd hasznát is! ) 
  • Ne a tanárra várj, mint egy mártír, hanem oldd meg az online vizsgafeladatokat és válaszd ki melyik vizsgatípus passzol neked leginkább, a Magyarországon fellehető 26 közül!
  • Tanulj meg nyomtatott szótárt használni, azzal gyakorolj, mert a vizsgán meghálálja!
  • Ha vizsgafeladatot gyakorolsz, mérd az időt, hogy a vizsgán ki ne csússz!

Szabó Szilvia Phd megalapította  a SZABÓ Nyelviskola díjat és gimnáziumunkban elsőként történt meg a díjak átadása. Két diák vette át a SZABÓ Nyelvi Díjat. Szabó Bianka Emese 11.osztályos, akinek már német és angol középfokú ECL vizsgája van és egy megkezdett német felsőfok, emellett franciául is tanul és kitűnő tanuló. Valamin Horváth Márton 9. osztályos tanuló, aki jövőre próbálkozik első vizsgájával, emellett jól tanul, kosarazik és rajzol. Gratulálunk nekik a kiemelkedő nyelvi teljesítményért!

Köszönjük szépen a színvonalas előadást, és reméljük folytatása következik!

Majer Jánosné Arday Otilia
Angol nyelvtanár