3A közelmúltban Miskolcról látogatták meg a pedagógiai és családsegítő munkatárs képzés 13. évfolyamos diákjait. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház egy igazán izgalmas társasjáték keretében igyekezett bemutatni fiataljainknak, hogy milyen is a való élet, például amikor a szülőknek dönteniük kell arról, hogy a havi számlákat fizessék-e be, vagy inkább szemüveget vásároljanak 7 éves gyermeküknek, hiszen keresetükből csak az egyikre telik.

A Szociopoly nevű játék a Gazdálkodj okosan mintájára készült, és azoknak a nehéz körülmények között élő családoknak a mindennapjaiba próbál betekintést nyújtani, akiknek sajnos a valóságban is ilyen és ehhez hasonló nehéz döntéseket kell meghozniuk. A mélyszegénységben élő családokra és a hátrányos helyzetű gyermekekre próbálja felhívni a figyelmet ez a játék, mellyel az önkéntesek járják az országot, és különböző korosztályokkal igyekeznek megismertetni a szociális juttatásokból élő családok mindennapi problémáit. A tanulók is érdekes tapasztalatokra tehettek szert:

„…Kicsit megbotránkoztatott, milyen nehéz kevés fizetésből megélni. Még a játék közben is stresszes volt, hogyan osszuk be a pénzünket, hogy elég legyen mindenre. A való életben ez még nehezebb lehet…” – mondta az egyik diák megilletődötten, ugyanis a mi lányaink is átérezhették a reménytelenség érzését, mikor két tűz közé kerülve a játékban a rezsi fizetés, és a gyermek gyógyszeres kezelése között kellett dönteniük, pedig lassan már a bevásárlás is esedékessé vált.

Természetesen mindenki pozitív és tanulságos élménynek fogta fel a nem mindennapi feladatot, és a csapatok igyekeztek a legjobbat kihozni magukból.

„Jól éreztem magam. A játék nagyon tetszett, érdekes volt belelátni, hogy milyen gondjai, nehézségei lehetnek egy családnak. Kellemes, jó hangulat volt.” – nyilatkozta az egyik játékos.

Úgy gondolom, egy nagyszerű foglalkozás részesei lehettünk, amely minden bizonnyal maradandó élményt jelentett a leendő családsegítőknek.