P1140954A Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziumában 2018. január 8-án került sor a pályaorientációs nap megtartására. A 2017/2018-as tanév rendjéről szóló 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelet szerint ettől az évtől az iskolák rendelkezésére álló tanítás nélküli munkanapok közül „egy tanítás nélküli munkanap kizárólag pályaorientációs célra használható fel”. A pályaorientációs napok, programok célja az, hogy segítsék a diákokat a továbbtanulásukat, illetve karrierválasztásukat érintő döntések tudatos átgondolásában, meghozatalában, és bemutassák nekik, hogy merre érdemes elindulniuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre ezeken a területeken.

Változatos, sokszínű programot sikerült összeállítanunk valamennyi diákunk számára. A tanulóknak önismereti előadásokat, konfliktuskezelési tréningeket tartottak pedagógia szakos kollégáink, valamint intézményünk védőnője is. A 10. évfolyamon a B-A-Z Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai fakultációválasztást elősegítő interaktív foglalkozást szerveztek. Nagy érdeklődés fogadta a B-A-Z Megyei Kormányhivatal Tokaji Járási Hivatalának Foglalkoztatási Osztályáról érkező szakemberek előadásait is. Alsóbb évfolyamon motivációs beszélgetéseket folytattunk egykori diákjaink és pedagógusaink részvételével.

Többéves hagyományra tekint vissza a felsőoktatási intézmények képviselői számára szervezett nyílt napunk. Iskolánk rendkívül fontosnak tartja, hogy a továbbtanulás előtt álló diákoknak ne kelljen messzire utazniuk az egyetemek képzési szerkezetére, a felvételi menetére, az államilag finanszírozott félévekre, ösztöndíj lehetőségekre vonatkozó tájékoztatás megszerzése érdekében. Így az érettségi vizsga előtt álló tanulóink, valamint a szakképzésben részt vevők és a 11. osztályosok több helyszínen nyerhettek betekintést a felsőoktatási képzésekbe, az ott folyó munkába. A diákok továbbtanulási irányuknak megfelelően hallgathattak előadásokat, s tehettek fel őket foglalkoztató kérdéseket tanszékvezetőknek, egyetemi és főiskolai oktatóknak és a felsőoktatásban tanuló egykori tanítványainknak is.

Nagyon sokszínű volt a kínálat, eljött hozzánk a Miskolci Egyetemről a Gépészmérnöki és Informatika Kar, a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar és az Egészségügyi Kar. Előadást tartott a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara, a Biológiai Intézet, a Gazdaságtudományi Kar, a Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Sporttudományi Intézete és Egészségügyi Kara, az Eszterházy Károly Egyetem Egerben, Sárospatakon és Gyöngyösön működő Campusainak képviselete, valamint a Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi és Társadalom-és Kultúratudományi Intézete. Nagy érdeklődés kísérte a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának felvételi tájékoztatóját, és szívesen fogadták tanulóink az Országos Diákhitel Központ tájékoztatóját is.

A meghívott egyetemek képviselői azt ígérték, jövőre is ellátogatnak iskolánkba, mert nagyon hasznosnak ítélték a rendezvényt. Összevont szülői értekezleten folytatódik a diákok, szülők további tájékoztatása az érettségire, felvitelire jelentkezésről, a pontszámítás módjáról, jövőbeni változásáról.

Dévaldné Orosz Beatrix
igazgatóhelyettes