2019. szeptember 22-24-ig lehetőségem nyílt az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program keretében egy tanulmányúton részt venni Brüsszelben. A 2 napos szakmai úton 30 tanár vett részt Magyarországról, az ország különböző iskoláiból. A Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziumát én képviseltem Szenior Nagykövetként. Az Európai Parlament 2017-től minden tagállamban elindította Nagykövet Iskolája programját. A program célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt, aktív ismereteket nyújtva nekik az Európai Unióról és különösen az Európai Parlamentről.

A program során vasárnap az esti órákban érkeztünk Brüsszelbe. A hétfői napon az Európai Bizottság épületébe látogattunk, ahol előadásokat hallhattunk többek között az Európai Bizottság feladatairól, az EU oktatáspolitikájáról, és egy rendkívül aktuális témáról: a klímaváltozásról is. Emellett a következő 7 éves ciklus regionális politikájának tervezésébe is betekintést nyerhettünk, valamint a migrációs politikáról is szó volt. A tartalmas és érdekes előadások után lehetőségünk volt -ha csak rövid idő alatt is- de megismerni Brüsszelt, megnézni a híres „pisilő kisfiút”, enni egy finom gofrit. A második napon az Európai Parlamentbe látogattunk, ahol betekintést nyerhettünk a Parlament munkájába, és 3 megválasztott magyar Európai Parlamenti képviselővel is sikerült személyesen találkoznunk, akik bemutatták, milyen feladataik lesznek az EP munkájában. A délután során még az Európai Történelem Házába látogattunk el, ahol interaktív módon ismerkedhettünk meg Európa történetével. Az esti órákban repültünk vissza Magyarországra.

Köszönet a szervezőknek, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája munkatársainak, a Szerencsi Szakképzési Centrumnak és az iskolámnak, hogy részt vehettem ezen a nagyon tartalmas és hasznos tanulmányúton!

Liszkai Judit
Szenior Nagykövet