2019. szeptember 27-én, pénteken délután, két tanár úr kíséretében a 9. és 10. osztály összesen 18 tanulója nagyon jó kedvvel indult a Debreceni Egyetemen megrendezett „Kutatók éjszakája” elnevezésű rendezvényre. Amint megérkeztünk, a tanár urak rövid programismertetést tartottak, majd közös döntés alapján először egy érdekes földrajzi vetélkedőn vettünk részt, ahol különböző sajtófotók segítségével kellett a földrajzi helyeket beazonosítani.

A következő állomás, ami egy élettani kiállítás volt, a biológia tagozatosoknak kedvezett, hiszen az egészen parányi élő szervezetektől a nagyobb emlősökig mindent megtekinthettek. Egy tízállomásos játék során különböző kísérleteket végezhettünk hormonokkal, és még mikroszkóp segítségével is dolgozhattunk. Megismertük a kakukkok vándorlási és tojásrakó szokásait, a pónilovak jellemzőit, s a bogarak szerelmi életét is. Szétnéztünk az egyetem főépületében, ahol a díszudvarban egy szárazjéggel végzett kísérletet láthattunk.

Ezután nagyon figyelemfelkeltő, fizikával illetve robotikával kapcsolatos feladatokban volt részünk az Agorában. Itt mindenféle játékot láthattunk, amelyeket tanáraink is szívesen kipróbáltak, s több érdekes, pár perces előadás bővítette ismereteinket. Kipróbáltuk a Lenz-ágyút, a tükörlabirintust, a Foucault-ingát, illetve szobabiciklik segítségével autóversenyzővé válhattunk egy rövid időre. Utolsó állomásként egy előadást hallgattunk meg Nikola Tesla szerb-amerikai fizikus életéről, munkásságáról, melynek végén láthattuk a Tesla-gömbbel és Faraday-kalitkával végzett kísérleteket.

Új élményekkel gazdagodva indultuk hazafelé, és mindenki remekül érezte magát ezen az estén. Köszönjük, hogy lehetőségük volt eljutni ezekre a csodás programokra!

Szabó Zsuzsanna 9.B osztály