Október elején iskolánk 11. B osztálya rendhagyó történelemórán vett részt a Tokaji Múzeumban. A Magyar Királyság a 18. században című tankönyvi fejezet lezárása után az osztály előzetes megbeszélés és egyeztetés után a múzeumban tartotta a történelem óráját Demján Szabolcs történész, a Tokaji Múzeum munkatársának vezetésével.
A 18. században országunk történetében nagyon sok fontos és pozitív gazdasági, társadalmi, demográfiai és kulturális változás történt. Célunk az volt, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, vajon Tokaj 18. századi története tükrözi, bizonyítja-e az országos tendenciákat, vagy pedig Tokajban ezek nem érvényesültek.
Az egykor a Karácsony család tulajdonát képező épület szalonjában gyűltünk össze, ahol Demján Szabolcs vezetésével beszéltük meg először az országos változásokat. Diákjaink a kezdeti megilletődöttség után előzetes ismereteik alapján bátran fogalmazták meg véleményüket, és közölték ismereteiket. Erre alapozva tartotta meg Demján Szabolcs vetítéssel egybekötött interaktív előadását Tokaj Rákóczi szabadságharc utáni történelméről.
Az osztályban számos tokaji diák van, így saját ismereteik, élményeik alapján tudtak hozzászólni a témához. Látszott rajtuk, hogy megértették Tokaj történetének, és az országos szintű változásoknak az összefüggéseit. Az óra végén úgy távoztunk, hogy a helytörténet által élőbbé vált az ország történelme is.
Köszönetet szeretnénk mondani Demján Szabolcsnak és a Tokaji Múzeum vezetőjének, Nagyné Bősze Katalinnak ezért a lehetőségért! Reméljük, más történelmi korszakok esetében is lesz lehetőségünk erre az összehasonlításra, és Tokaj történetének alaposabb megismerésére az iskola falain kívül.  

Bogdán József