P1140259Október 23-a a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményének, az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak az emléknapja, mely nemcsak nekünk, magyaroknak fontos, hanem számos nép közös ünnepévé vált. Ez a nap a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet. Ahogy Albert Camus írja:

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt 20 esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a leckét megértse a fülét betömő, a szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia — s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok az életüket adták, és soha, sehol — még közvetve sem — igazoljuk a gyilkosokat. Nehéz minékünk méltónak lenni ennyi áldozatra.”

Iskolánk ünnepi megemlékező műsorát október 20-án tartottuk. A 61 évvel ezelőtti eseményeket versekkel, prózai szövegekkel, képekkel, zenével próbáltuk feleleveníteni és átélhetővé tenni a közönség számára. Irodalmi színpadunk, énekkarunk, citerásaink munkájának, színvonalas előadásának köszönhetően méltó módon emlékeztünk az egykori eseményekre, a szabadságért kiállt hősökre.

Ezúton is köszönjük a műsor minden szereplőjének és segítőjének munkáját!

Az irodalmi színpad szereplői: A 10. E osztályból: Borbély Péter, Sztahora Márk, 11.B osztályból: Patai Péter Bence, 11.D osztályból: Hugya Lilla, Lakatos Bianka, Pozsa Dorka, Vadászi Adrienn, Zimmer Mariann.

Ének: Godó Zsófia

Énekkar: A 9. D és 10. D osztály tanulói.

Citerások:       9. A osztály: Hornyák Renáta, Varga Andrea, Porubszki Tamás
9.B osztály: Hudák Lilien
9.C osztály: Mihály Károly

Népi furulya: Porubszki Dávid 12. A osztály

Gitár: Budai János

Felkészítő tanárok: Maczkó Hajnalka és Máté Krisztina