2022. október 11-én Miskolcon került megrendezésre az Országos Haditorna Csapatverseny megyei döntője, ahol iskolánkat, a Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnáziumot Benedek Dávid, Fercsák István, Gyulai Péter és Kelemen Zalán 12. F osztályos tanulók képviselték.

A versenyre a megyéből összesen 19 csapat nevezett, ebből mindösszesen csak 1 csapat juthat tovább az országos döntőbe. Az iskolánk versenyzői a 4. helyen végeztek, minimális ponttal lecsúszva a dobogóról, de így is büszkék vagyunk rájuk, mindent beleadtak.  

A diákoknak elméleti és gyakorlati versenyszámokban kellett tudásukról számot adni. Az elméleti tudás egy úgynevezett hadi TOTÓ kitöltése volt, ami 14 kérdésből és azon belül 4 válaszlehetőségből állt. Ezután fizikai állapotfelmérésen kellett számot adni ügyességükről, ami katonai nadrág gyors felvételről, kúszásból, gumiabroncson belüli ugrásból, szlalomozásból és súlycipelésből tevődött össze. Mindezek után gyakorló kézigránátot kellett dobniuk 20, 15, 10, 5 méterről egy meghatározott célterületre. 20-15 méterről álló helyzetből, 10 méterről térdelő állásból és 5 méterről fekve kellett a dobásokat végrehajtani. Nehézség volt a versenyszámban, ha a gránát kipattant a célterületről, akkor nem járt érte pont, s a résztvevőknek büntetőfutást kellett végrehajtaniuk egy 10 kg-os ládával. Kellőképpen elfáradva ezután átmentünk a lövészetre, ahol öt célpontot kellett eltalálniuk a diákoknak, ami időre ment. Természetesen ebben a versenyszámban is volt nehezítés, hiszen minden célpontot el kellett találniuk, addig nem mehettek tovább, amíg ez nem történt meg. Ezután az egészségügyi sátorban folytatódott a verseny, ahol a tanulók 15 kérdésből álló tesztet töltöttek ki, majd a gyakorlatban is megmutathatták felkészültségüket, hiszen szituációs feladatként időre újraélesztést hajtottak végre. A következő állomáson egy komplex feladatsor megoldásával térképészeti: fokszámítási, mértékegység számítási ismereteiket hasznosították a versenyzők.  Az utolsó előtti feladat egy 25*25 méteres mátrix pálya volt, amit egy térkép alapján kellett bejárniuk. Ha az adott célpontot eltévesztették, akkor értékes versenypontokat veszítettek. Az idő fontos szerepet játszott. Az utolsó feledatat egy 4×400 méteres váltófutás volt, amit azzal nehezítettek, hogy egy gyakorló gépkarabéllyal kellett futni.

A feladatok végrehajtását követően az ünnepélyes eredményhirdetés következett, ahol minden csapat felsorakozott.  A mi iskolánk versenyzői az előkelő a 4. helyen végeztek.

Összességében elmondható, hogy büszkék lehetünk a csapattagokra, hogy egy ilyen összetett versenyben szép eredményt értek el.

Köszönetet érdemelnek végzős versenyzőink, hiszen minden erejüket és tudásukat beleadták, hogy iskolánk nevét tovább öregbítsék ezen a versenyen.

Szabó Tamás
kísérő, felkészítő