Sokszor hallhatjuk, hogy a zene segítségével áthidalható minden akadály, a távolság és a nyelv is. Ezt a megállapítást gimnáziumunk külföldi kapcsolatai szintén bizonyítják.
A TFG Ifjúsági Vegyeskarának az elmúlt év májusában volt lehetősége arra, hogy Olaszországba, a Róma melletti Grottaferrata-ba utazzon, ahol egy feledhetetlen hetet tölthetett, hangversenyeket adhatott és megismerhette az „örök várost”, Rómát. Ebben az évben mi viszonozhattuk a grottaferrata-i Voci Giovanili Kórus vendégszeretetét, akik április végén látogattak el hozzánk.
Mivel Budapestre repülőgéppel érkeztek, az Amriskó Kft buszával fogadtuk őket. Az első napon egy buszos és gyalogos városnézés alatt a főváros nevezetességeit tekintettük meg. A vendégek érdeklődve hallgatták Horváthné Bócsi Ildikó igazgatóhelyettes angol nyelvű ismertetőit. Péntek délután érkeztünk meg Tokajba, ahol iskolánk kollégiumában szálltak meg. Az ízletes vacsora és egy kis beszélgetés után a vendégek az esti órákban elindultak Tokaj felfedezésére. Nagyon tetszett nekik a hangulatos kisváros és a természet közelsége. A gólyák látványával alig tudtak betelni.
Másnap egy zempléni kirándulásra indultunk. Utunk első állomása Mád volt, ahol Földi Istvánné – egykori diákunk – kedvesen fogadott minket és bemutatta a települést. Megnéztük a Zsinagógát, aminek az akusztikáját a kórus egy szép énekkel ki is próbálta.
A diákváros, Sárospatak minden látogatót szívesen fogad. A vendégek először a belvárosban tettek egy sétát, majd a katolikus templomban hallgattak meg egy érdekes ismertetőt a történetéről. Ezt követően a vár és annak a reneszánsz kiállítása engedett még mélyebb betekintést a magyar történelembe. Ezzel azonban a fárasztó, de igen tartalmas nap még nem ért véget, hiszen Tokaj Kulturális és Konferenciaközpontjába mentünk, ahol 17 órától a nyíregyházi Cantemus kórus és a nemzetközi táboruk hallgatóinak a közös énekét csodálhattuk meg. Mivel a vasárnapi hangversenyünknek is ez volt a helyszíne, így a kórus még tartott itt egy hosszabb próbát.
Vasárnap reggel már 8.30-ra a katolikus templomba érkeztünk, ahol egy rövid próba és megbeszélés után kezdődött a mise. Az áldozás után a hívő közönség nagy áhítattal hallgatta a kórus szívhez szóló énekeit. A gyönyörű tavaszi napon Horváthné Bócsi Ildikó bemutatta városunkat, majd a büszkeségünket, az iskolánkat. Az olasz vendégeink nagy elismeréssel és ámulattal nézték az európai színvonalú, jól felszerelt modern intézményt. Ebéd után rövid pihenő következett, majd 16 órától újra a zenéé volt a főszerep.
Iskolánk Ifjúsági Vegyeskara minden évben megrendezi a Tavaszköszöntő hangversenyét, melynek keretein belül az idén a Voci Giovanili kórus is bemutatkozhatott. A Kulturális és Konferenciaközpont zsúfolásig megtelt szülőkkel és zeneszerető közönséggel. A közös koncertet Molnárné Tóth Erika, gimnáziumunk igazgatónője nyitotta meg.
A hangverseny első felében iskolánk vegyeskara énekelt. Változatos műsorukban szerepeltek világi kórusművek, népdalfeldolgozások és modern, 20. századi művek. A műsort színesítette Kun Fruzsina és Majoros Bernadett zongorajátéka, Urbán Renáta, Petrusovics Attila és Máté, Posta Lilla és Vida Klaudia szólóéneke. A produkciókat a közönség nagy tapssal köszönte meg.
A Voci Giovanili gyermekkórus műsorában elsősorban egyházi, világi és modern kórusfeldolgozások kaptak helyet. Vezetőjük, Massimo Laurelli nagy szakértelemmel és lelkesedéssel irányítja kórusát. Zongorakísérőjük, Andrea Bosso professzionista előadásával emelte a hangverseny színvonalát. A koncert lezárásaként ajándékainkkal, az elengedhetetlen tokaji borral köszöntöttük a kórusvezetőt és az út fő szervezőjét, Elisabetta De Toma-t.
Mindkét kórus tagjai izgatottan várták az estét, mert közös szórakozásra gyűltek össze a gimnázium hátsó aulájában, ahol egy jó hangulatú táncház keretein belül elsajátíthatták a magyar néptánc legfontosabb lépéseit. A tavaly kötött ismeretségek, barátságok tovább mélyülhettek a közös élmények és beszélgetések hatására.
Hétfő reggel az olasz vendégek búcsút intettek Tokaj városának azzal az ígérettel, hogy a jövőben visszatérnek hozzánk. A nap folyamán Négyesiné Fenyvesi Magdolna tanárnő angol és olasz nyelvű idegenvezetésével még egy történelmi településsel, Egerrel ismerkedtek meg. A repülőtéren azzal a reménnyel és szándékkal búcsúztunk, hogy ez a jól sikerült és tartalmas út nem lezárása, hanem egy állomása volt a kórusaink között kialakult kapcsolatnak.

Pásztor Istvánné
kórusvezető