Gyereknek, szülőnek, iskolának egyaránt problémát jelent manapság, hogy milyen út, stratégia vezet a sikerhez, az egyén minél jobb érvényesüléséhez. Persze, kérdés, mit is nevezünk sikernek? Anyagi boldogulás, értelmes munka, szakmai elismerés – mindez és még sok minden más is fontos lehet. De mi a módszer, a recept, amit követni kellene, hogy gyermekeink a legjobbat hozzák ki magukból?

Az európai (nyugati) modell szerint ahány ember, annyi út van, előbb-utóbb mindenki boldogul valahogy. Érdekes, hogy többen is felfigyeltek újabban arra (az USA-ban egy bestseller könyv kapcsán komoly vitát folytatnak erről), hogy az ázsiai – kínai – elvek az oktatásban, nevelésben milyen sikeresek. A szülői következetesség, a munkamorál, a beletörődésre, kompromisszumokra kevésbé hajlamos elvárások, tulajdonképpen a maximális teljesítményre törekvés teszi az indiaiakat, kínaiakat egyre inkább az Egyesült Államokban, de Nyugat-Európában, sőt az egész világon a legsikeresebb etnikummá. Elmerenghetünk azon, hogy milyen messze kerültünk mi már ezektől az erkölcsöktől és elvárásoktól gyermekeink nevelésében, bár ne felejtsük el, hogy nem is olyan rég a magyar paraszti vagy polgári nevelési elvek egyáltalán nem álltak messze ettől. Sőt, napjainkban is számos kitűnő példát mutathatunk tanítványainknak, gyermekeinknek, hogyan lehet valaki a mai Magyarországon, annak is ebben a sok tekintetben elmaradt és számos hátránnyal küszködő régiójában sikeres, céljaiban, eredményeiben példamutató ember. A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium régen és szerencsére ma is, bővelkedett, bővelkedik olyan tanítványokban, akiknek a pályája tanulságos lehet a ma diákjainak is. Orvosok, gyógyszerészek, mérnökök, bölcsészek, közgazdászok, jogászok sora kapta iskolánkban azt az indítást, szellemi – erkölcsi muníciót, amit szívesen viszonoznak azzal, hogy személyes példájukkal, tanácsaikkal segítsék fiatal követőiket a pályaválasztásban. Ezért gondoltunk arra, hogy néhányukat meghívjuk találkozásra, közvetlen beszélgetésre mostani diákjainkkal.

Az első két rendezvényre már sor is került. Tóth Fanni ötödéves orvostanhallgató – aki a gyermekgyógyászat és a pszichiátria iránt érdeklődik – és dr. Szloboda Péter – aki jelenleg idegsebész rezidens orvos – járt az elmúlt hetekben egykori iskolájában és találkozott a biológia, a természettudományok iránt érdeklődő 9-12. évfolyamos diákokkal. Mindketten olyan tanítványaink voltak, akik kimagasló képességeik mellett kitartásukkal, elhivatottságukkal, szerénységükkel bárhol a nagyvilágban megtalálták volna, és meg is találják az őket megillető helyet. Személyes varázsukkal, eredményeikkel, tanácsaikkal talán segítettek a szükséges nehéz döntések meghozatalában. Ezúton is köszönet nekik, hogy egykori tanáraik, iskolájuk munkáját örömmel segítették. Az elkövetkező hónapokban remélhetőleg még számos ilyen találkozásra sor kerülhet, más szakmák, hivatások fiatal képviselőivel.

 Szénási Tibor
biológia-kémia szakos tanár