Szerencsére, a Petőfi Irodalmi Múzeum többször elkényeztetett már minket, és megmutatta, bemutatta gazdag gyűjteményének darabjait városunknak és iskolánknak is. Így juthatott el hozzánk néhány évvel ezelőtt a Nyugat-busz, mely interaktív módon mutatta meg a Nyugat című folyóirat jelentőségét az érdeklődőknek. Sok diákunk váltotta meg képzeletbeli jegyét a buszra, és szerzett maradandó élményeket a tanórán elsajátított ismeretek mellé.
A 2012 nyarán Tokajban 40. alkalommal megrendezett Tokaji Írótábor rendezvénysorozat keretében került kiállításra Móricz Zsigmond személyes hagyatékából az Életem regénye című tárlat, mely az író halálának 70. évfordulója alkalmából készült.
A gimnázium első aulájában helyet kapó fotók, szemelvények, regények megidézték a nagy író alakját, és bemutatták „élete regényének” fontos állomásait, eseményeit, szereplőit.
A kiállítást 2012. szeptember 17-ig lehetett megtekinteni. Sokan éltek is a lehetőséggel, és végigjárták, böngészték a tárlatot.
A kiállítás zárásaként diákjainknak rendhagyó irodalomóra keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa, Hegyi Katalin tartott tárlatvezetést. A hangulatos óra során nem csak a kiállított darabokat mutatta be, hanem eredeti hanganyaggal és filmanyaggal is elkápráztatta a hallgatóságot.
Magyarázata, a sok- sok érdekes információ új tartalommal töltötte fel a kiállított fotókat, emlékeket. Számos olyan megfigyelés, ismeret hangzott el, amelyet a legrészletesebb tankönyvek sem tartalmaznak, és amelyeket a laikus szeme talán nem is vesz észre, de a gyakorlott muzeológusé igen.
Hegyi Katalin élvezetes bemutatása lenyűgözte diákjainkat. Apró részletességgel idézte fel a fotók eredetét, történetét, az író pályáját, felkeltve ezzel a tanulók érdeklődését, figyelmét, akik – meglehetősen rendhagyó módon – sajnálták, hogy csak 45 perces a tanítási óra, és ha lehetőségük nyílt volna rá, tovább is szívesen hallgatták volna előadását.
Reméljük, a jövőben is nyílik majd lehetőség arra, hogy hasonló módon jelenjen meg a Petőfi Irodalmi Múzeum anyaga iskolánkban, városunkban, és íly módon gazdagítsa, gyarapítsa diákjainkat és minden érdeklődőt.

Berziné Takács Ágnes
magyartanár