A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ döntése alapján a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 2014. október 1-től Mentoráló Intézmény lett. Kidolgozott módszertani modelljeinkkel az alábbi öt területen:
• a mindennapos testnevelés mozgásformái, sportági sokszínűsége
• a környezeti nevelés és természettudományos nevelés módszertana
• a magyar nyelv és irodalom tanítás módszertana
• az idegen nyelv tanítás módszertana
• a tehetségsegítés és tehetséggondozás iskolai és iskolán kívüli, partnerségben
hívjuk és várjuk az általános és középiskolák tanárait, szülőket, egyetemi és főiskolai hallgatókat, diákokat és minden érdeklődőt a havi rendszerességgel tartandó szakmai programjainkra. A projektnyitó alkalom 2014. október 20-án délután volt, amikor számos kolléga és érdeklődő érkezett iskolánkba, hogy közösen beszélgessenek azokról a kérésekről, amelyek hatékonyabbá tehetik az oktatási gyakorlatukat.
Alternatív sportágak lehetőségei a mindennapos testnevelésben című modellről Balogh Gáborné, Feketéné Csoma Gabriella és Juhász Zsolt bevezető előadását hallgathatták meg a testnevelő kollégák.
A környezeti kompetenciák fejlesztése komplex természettudományos módszerekkel elnevezésű jó gyakorlatukat Fakla Ida és Szénási Tibor mutatták be.
Élményközpontú irodalmi portfóliók készítése kooperatív technikákkal címmel Gintner Tamásné Hornyák Ágnes tartott előadást az elmúlt évek tapasztalatairól, a módszerben rejlő lehetőségekről. Dr. Jánosné Petruska Magdolna és Dr. Makóné Kontra Julianna megosztották gondolataikat a portfólió készítésével kapcsolatosan, miközben tanulók által elkészített munkákat mutattak be.
A nyelvvizsgacentrikus oktatás az idegennyelvi órákon modell keretében Májer Jánosné Arday Otilia tartott bemutató órát, majd Négyesiné Fenyvesi Magdolnával közösen szakmai konzultációt vezetett, ahol a módszertani kérdések mellett sorra vették az ECL vizsga moduljait és követelményrendszerét, valamint ismét fölhívták arra a figyelmet, hogy nyelvvizsga hamarosan a továbbtanulás alapfeltétele lesz.
A találkozások megerősítették, hogy van helye megbeszélni, átadni egymásnak jó gyakorlatainkat. Mentoráló intézményként támogatni kívánjuk az érdeklődő kollégákat, hallgatókat. A szakmai munka tovább folytatódik a tanév során.

Novemberben is nagy szeretettel várunk minden kollégát és érdeklődőt a Mentoráló Intézményi programjainkra:
– November 10. 14.30 Bemutató óra – tollaslabda és konzultáció
– November 10. 14.30 Tehetséges képzőművészeti tanulók bemutatkozása, kiállítása
– November 10. 14.30 Konzultáció a nyelvvizsgára felkészítés módszertanának témakörében
– November 12. 14.30 Természettudományos kísérletező foglalkozás és megbeszélés
– November 13. 14:30 Hospitálás és műhelymunka – kooperatív technikák alkalmazása magyar bemutató óra keretében, majd az óra megbeszélése műhelymunka során

Jelentkezés a programokra