A KultúrBónusz Program keretében a 9. B és 11. B osztály tanulóiként lehetőséget kaptunk arra, hogy ellátogassunk az egri Eszterházy Károly Egyetemre, ahol folyékony nitrogénnel való kísérletet tekinthettünk meg a „varázstoronyban”.

60 percen keresztül csodálhattuk meg olyan látványos, nem mindennapi kísérletek lebonyolítását, amelyek segíthetik a kémiai, fizikai ismereteink gyarapodását. Az interaktív foglalkozás során megismertük a cseppfolyós nitrogén tulajdonságait, fizikai, biológiai és műszaki felhasználását. Részesei lehettünk annak, ahogyan szerves és szervetlen anyagokat merítettek a -196°C hőmérsékletű folyékony nitrogénbe és szokatlan fizikai változásokat, új tulajdonságok létrejöttét tapasztalhattuk meg. A kísérletek során választ kaptunk arra is, hogy hidegben messzebbre lő-e az ágyú, eltűnik-e a levegő.

A fizika tanszék képviseletében a kísérleteket végző Zoller Gábor kommentálta és megmagyarázta a látottakat (nem ledarálta a jelenséget rengeteg idegen szóval, hanem amolyan diáknyelven igyekezett tudomásunkra adni a dolog lényegét), aminek külön örültünk, mert az osztályok egyik fele emelt kémiát tanul, így tehát könnyebben tudták értelmezni a történések miértjét. Nagyszerű robbanásokat, hangos durranásokat, valamint érdekes fagyási eredményeket nézhettünk meg.

Örülünk, hogy sor került egy ilyen alakomra, amikor tanultunk valami újat, de nem tanórai körülmények között.

  1. B osztály