kv12018. november és december hónapban két alkalommal is voltunk a SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma szervezésében „tereptúrán” két, teljesen eltérő technológiájú szennyvíztisztító telepen. Novemberben Nyíregyházán, a Nyírségvíz Zrt. által üzemeltetett kommunális szennyvizet kezelő telepen, míg december 06-án a bőcsi Borsodi Sörgyár által üzemeltetett technológiai szennyvizet kezelő telepet látogattuk meg. Ezek során betekintést nyerhettünk a telepeken zajló munkafolyamatokba, kihívásokba. Nyíregyházán a maga valójában követhettük végig a szennyvíz útját: a gépi rácstól különböző tisztító medencéken át a fertőtlenítő medencéig és az iszaprothasztó tornyokig. A telepvezető ismertette velünk a működési területükön folyó szennyvíztisztító telepek működési mechanizmusát. Elmondta, hogy a nyíregyházi telep dolgozik az egyik legkorszerűbb technológiával: az eleveniszapos szennyvíztisztítás biológiai nitrogén és foszfor eltávolításával. Láthattuk, hogyan készítenek elégethető biogázt a szennyvízből nyert iszapból biogázmotorokkal, és ez hogyan járul hozzá a telep üzemeltetési költségeinek csökkentéséhez, és milyen alternatívák lehetségesek még a további fejlesztésekre. A szennyvíziszap megfelelőségét a korszerű eszközökkel felszerelt telepi laboratóriumban folyamatosan monitorozzák, ahol fiatal laboránsok vezettek körbe bennünket. Szinte minden nap kapnak labormintákat a hozzájuk tartozó külső telepekről is, melyek gyors eredményét a technológiában bekövetkező esetleges negatív változások kiküszöbölésére használják.

Bőcsön a sörgyártás teljes technológiai szennyvíztisztítását követhettük végig, melyet jól kiegészített a sörgyárat ellátó ivóvízmű megtekintése is. Túránk egyik legérdekesebb része a sörgyár minőségellenőrző laboratóriuma volt, ahol hivatásszerűen is végzik a sörgyár dolgozói a kóstolást. Ennek során egymástól elkülönített állomásokon csak sorszámokkal ellátott mintákból kell megmondaniuk mintegy 50 paramétert. Nem egyszerű feladat, igazi kihívás! Tevékenységüket egészíti ki a laboratórium komplexum, ahol a sörélesztő felszaporításától kezdve a sörcsapoló berendezéseken megjelenő rossz ízt okozó mikroorganizmusok kezeléséig tart a beavatkozási skála.

A „tereptúránk” rendkívül érdekes volt, mert nemcsak kémiai és biológiai ismereteink gazdagodtak, hanem olyan rálátást kaphattunk a munkaerőpiac egy szegmensére, amely rávilágított arra, hogy milyen sokrétű és érdekes munkakört lehet betölteni az iskolánkban megszerezhető képzettséggel. A legnagyobb meglepetés akkor ért bennünket, amikor a csoport egy konkrét állásajánlattal térhetett haza Tokajba!

Pataki Zsolt
gyakorlati oktatásvezető