A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói ellátogattak BAZ-megye néhány Regionális Hulladéklerakójába. 2012. március 13.-án, kedden 38 fő környezetvédelem szakközépiskolai és környezetvédelmi technikus-hulladékgazdálkodó szakképzésre járó tanulója üzemlátogatáson szerezhetett tapasztalatot Borsod-Abaúj-Zemplén megye két, közel azonos méretű, regionális jelentőségű hulladéklerakójának működéséről.
A diákok kérdésekkel felvértezve egy egész napos üzemlátogatás keretében Hejőpapi és Sajókaza határában fekvő a térségi hulladéklerakók működésével és a működéshez szükséges dokumentációs tevékenységekkel, a lerakók üzemeltetésének mindennapjaival ismerkedhettek meg.
Hejőpapiban Galuska Norbert, az AVE regionális hulladékkezelési divízió vezetője vezetett minket végig a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és további 35 önkormányzat által képviselt mintegy 262.000 lakos hulladékgazdálkodását ellátó, 5 milliárd forint értékű ISPA beruházásban létrehozott hulladéklerakón. A diákok megismerkedhettek a központi regionális hulladéklerakó kiépítésével, a biogáz rendszerrel, a kétütemű szállítás második ütemének technológiai kivitelezésével. A legnagyobb élményt kétségkívül az jelentette, amikor a hulladéktest tömörítését végző kompaktort a saját kezükkel vezethettek. Nem mindennapi élmény joystick-kal irányítható több tíz tonnás és százmillió Ft értékű gépel “rodeózni” a hulladékon. A divízió vezetője készségesen válaszolt a diákok által feltett rengeteg kérdésre, fiatalos lendülete átsegítette a diákokat a száraz szakmai részeken, megmutatta, hogy egy ilyen munkának is megvannak a maga kihívásai, és a jövőbemutató fejlesztési lehetőségei. Egyúttal invitálta iskolánk diákjait, hogy a közeljövőben látogassuk meg azt a miskolci üzemüket, ahol a hulladékok kezelését egy, a cég által fémjelzett világszabadalom teszi lehetővé.
Délután 13.00 óra körül értünk át Sajókazára, ahol az ÉHG Zrt. és a Cirkont együttesen látja el az Észak-borsodi és az Ózd környéki lakosok hulladékának kezelését, valamint az egész megye veszélyes hulladékának elhelyezését. Iskolánk a Norvég és Egt Finanszírozási Mechanizmusok által megítélt 150 millió Ft-os pályázatunk keretében e cég telephelyén készítette el az oktató DVD videóanyagának egy részét. Ezt az anyagot diákjaink jól ismerik, így külön élményt jelent évről-évre visszalátogatni erre a telephelyre és folyamatában is látni az egyes területek dinamikus fejlődését. Borsodi László és Tóth Sándor igazgató és telepvezető Urak készségesen vezették csapatunkat végig az egyes munkafázisokon, különös hangsúlyt fektetve az utóbbi időszakban tapasztalt és jövőben várhatóan változó üzemeltetést érintő kérdésekkel fűszerezve bemutatójukat.
Diákjaink a megye két legnagyobb hulladéklerakójának mindennapjaiba nyerhettek bepillantást. Kis szerencsével és nem kevés szorgalommal egy-két éven belül saját maguk is megtapasztalhatják ezen üzletág sokszínűségét. Ismerve tanulóink talpraesettségét, talán részt is vállalhatnak az ország keleti felének olyan jellegű felvirágoztatásában, hogy térségünk elöljáró lehessen a modern és korszerű lakossági hulladékgazdálkodásban, a hulladékgazdálkodásban rejlő lehetőségek kiaknázásában.

Pataki Zsolt
szaktanár, programkoordinátor