1Iskolánk pedagógia ágazatos 10. D osztálya a Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban járt Nyíregyházán. A Csodakert játszóházat is birtokba vették! A fejlesztő szakemberek tevékenységéről és a Down-szindrómáról is sok információval gazdagodtak. A tanulók a következőképpen foglalták össze élményeiket:

„Látogatás egy új világba. Életem során rengetegszer tapasztaltam, hogy az emberek mennyire előítéletesek, mennyire lenézik a társaikat. Ez a negatívum a fogyatékkal élőket is érinti.
A február 10-én tett kirándulásunk a Csodavárba nagymértékben megváltoztatta a véleményemet a fogyatékkal élő emberekről. A Csodavárban Down-szindrómás és egyéb értelmi-, hallás- és mozgássérült, beszédhibás vagy autista gyerekekkel foglalkoznak. A hatalmas segítséget a gyógypedagógusok és a háttérben dolgozó pszichológusok jelentik. Habár első hallásra ijesztő volt számomra ez az egész, mégis kellemes csalódást jelentett. Az épület külső és belső környezete, a hely hangulata is kellemes volt. Az ott dolgozók nagyon kedvesek voltak velünk. Minden játékot kipróbálhattunk, ami hatalmas élményt adott. Habár a játék is nagy élvezetet jelentett, az úgy nevezett érzékenyítő foglalkozás volt a legjobb. Játékokon keresztül megismerhettük a Down-kórosok nehézségeit. Az, hogy még a gyerekekkel is tudtunk találkozni és megfigyelhettük őket, nagyon sokat jelentett. Remélem lesz még lehetőségem ilyen gyakorlatokra.”
Vadászi Adrienn

“A pénteki napon már nagyon izgatottan vártam, hogy elmenjünk a Csodavárba. Nagyon szeretem az ilyen látogatásokat, hiszen a kicsi gyerekek között nagyon sok tapasztalatot lehet szerezni. Nagyon csodálom az ott dolgozókat és az anyukákat a kitartásukért. Mikor beléptünk az ajtón, elcsodálkoztam a Csodavár szépségén. Az egyik ottani dolgozó elmondta, hogy a Down-szindrómás gyermekekről mit is kell tudni, és hogy ide nem csak fogyatékossággal élő gyerekek járnak, majd ki lehetett próbálni és meg lehetett nézni az épület játékait, helyiségeit. Ahogy végig mentem az akadály pályán, újra azt éreztem, mint amikor otthon játszottam 3-4 évesen, és minden gondom, bajom megszűnt. Kikapcsolódtam, amit már régóta szerettem volna. Szeretnék gratulálni az ott dolgozóknak, hogy ennyi munkát fektetnek a centrum működésébe. Miután elhagytuk az épületet, kicsit elszomorodtam, mivel legszívesebben az egész napom ott töltöttem volna. Köszönöm a lehetőséget az iskolának és a Csodavárnak, hogy elmehettem és bővíthettem élményeimet, tudásomat.”
Pribéli Judit

“Az én élményem a Csodavárral kapcsolatban nagyon pozitív. Különleges tulajdonsága ennek a helynek, hogy egészséges gyerekek megismerkedhetnek a tőlük eltérő gyerekekkel. A későbbiekben sokkal elfogadóbbak lesznek. A gyógypedagógusok nagyon jó munkát végeznek ezen a helyen. A szülő és a gyerek kapcsolatát jól megalapozza a foglalkozáson való közös részvétel. Remekül éreztem magam a játszóház részében is. A feszültséget nagyon jól levezettem az akadálypálya, és a labdafürdő használatával. Ahogy végignéztem az osztályon, mindenki annyira felszabadult volt, jó volt nézni. A végére bizony elfáradtunk. Újra gyereknek éreztem magam.”
Kántor Kitti

Dobrosi Ágnes (pedagógia tanár)