ijaszat2016. nyarán az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretein belül pályázatot hirdetett a „Sportágakat népszerűsítő rendezvények támogatására”. Iskolánk a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma ismét nyertes pályázatnak örülhetett néhány hónappal később. A pályázati program megvalósítására 2017 tavaszán került sor.

A hozzánk érkező bemutatkozó sportszervezetek sok érdeklődő diákkal, a tanulók pedig változatos sportolási lehetőségekkel találkozhattak.

Az első sportos napon a program részeként a tiszaeszlári, a tiszanagyfalui általános iskolák és iskolánk fiúcsapatai részvételével kispályás labdarúgó tornát rendeztünk. A tornán részt vettek a Tokaj FC labdarúgói is. A mérkőzéseken az amatőr, illetve az igazolt játékosok együtt versenyeztek. A torna a megjelent edző szakembereknek is hasznos volt, a mérkőzéseken sok tehetséges tanulót láthattak. A nézők közül a későbbi szabad játékban a hideg, szeles időjárás ellenére sokan kipróbálták magukat. A mozgás után pihenésképpen közösen vacsoráztunk.

Az érdeklődőknek lehetősége nyílt az aerobik sportággal is megismerkedni. Pörgős, dübörgő zenére megalkotott koreográfia gyakorlása közben olvadhattak le az elfogyasztott kalóriák nyomán kialakult zsírpárnák.

Sokan szurkolhattak rendész tanulóinknak az izgalmas biatlon versenyen. Itt akadályfutásban és lövészetben mérték össze tudásukat a versenyzők.

A mobil mászófal bérlése ismét jó döntésnek bizonyult. Az elmúlt évben már sokan szereztek tapasztalatot a használatával kapcsolatosan, amit az idei évben tovább gyarapíthattak.

A második sportnapon két kuriózumnak számító sportággal ismerkedhettek a megjelentek. Mindkét mozgásformát szakági egyesület dolgozói népszerűsítették. Vendégül láttuk a sátoraljaújhelyi Sátorelő Íjász Egyesületet, akik az íjász viseletről és a fegyverekről tartottak nagyon érdekes előadást, majd gyakorlatban mutatták be ezt a gyönyörû hagyományőrző sportágat. Az újdonságok iránt érdeklődőknek a tájékozódási kerékpáros előadás nyújtott hasznos információkat. A diavetítéssel színesített bemutatót a Diósgyőri Tájékozódási Futó Klub kerékpáros szakágának versenyzői tartották.

Délután izgalmas kézilabda mérkőzéseknek örülhettünk.

Mindkét nap velünk voltak a Tokaji Egészségfejlesztõ Iroda munkatársai, akik szűrővizsgálatok segítségével tárták fel tanulóink pillanatnyi egészségügyi állapotát, majd egészségfejlesztõ előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

A projektnap kísérő rendezvényeként sportfotó pályázatot hirdettünk. A beérkezett pályamûvek gyönyörűen mutatták be a sport küzdelmes, de sikerekkel teli pillanatait. A legjobbakat természetesen díjaztuk is. Nagy sikere volt az iskolánk aulájában berendezett relikvia kiállításnak is, ahol intézményünk tanárainak és diákjainak sportos emlékeit tekinthették meg az érdeklődők.

A délelőttök folyamán iskolánk 11. D osztálya egészséges salátákat, falatkákat készített, amivel nagy örömet okoztak az érdeklődőknek. Az étlapon joghurtos kukoricasaláta és a Mekk mester kedvence fantázia nevű saláta mellett fokhagymás túrókrém szerepelt korpás kenyérrel, de a jelenlévők megkóstolhatták a többféle sajtkrémmel készült falatkákat is. Mindehhez 100 %-os gyümölcslevet kortyolhattak és friss gyümölcsöt majszolhattak.

A rendezvényeken több száz sportolni vágyó érdeklődő diák és felnőtt vett részt, mindkét nap jó hangulatban telt. Reméljük, hogy tevékenykedésünk segítségével sikerült a diákok szemléletét formálni, és ezáltal ösztönözni őket a szabadidő sportosabb eltöltésére.

Feketéné Csoma Gabriella és Juhász Zsolt
testnevelők