2018. szeptember 25-én került megrendezésre a „Fényes Újhely, Fényes Zemplén” elnevezésű idegenforgalmi vetélkedő a Sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében. A verseny célja az volt, hogy a helytörténeten keresztül szűkebb és tágabb szülőföldünk történelmét, kultúráját megismerjük. A megmérettetés – a hagyományokhoz híven – szeptemberben, a Város Hete rendezvénysorozat keretében került lebonyolításra. A verseny két kategóriában (általános iskola 6-8. évfolyam és középiskola 9-11. évfolyam) lett meghirdetve, amelyre 3 fős zempléni, felvidéki csapatok jelentkezhettek. A város legszebb barokk épülete, a Városháza adott helyet a rendezvénynek.

Iskolánkat három diák képviselte: Nagy Nikolett, Titkó Eszter és Porubszki Tamás 10. A osztályos tanulók. A megmérettetés három fordulós volt. A diákok totókon, villámkérdéseken keresztül adtak számot a zempléni városokról és térségről megszerzett ismereteikről. Az utolsó forduló volt az egyik legizgalmasabb feladat, mivel készülni kellett egy maximum 3 perces időtartamú Power Point bemutatóval, amely a megadott települések egyikét dolgozta fel a XVIII. században. A feladatot valamely idegen nyelven (pl. angol, német, szlovák) kellett prezentálni.

Az eredményhirdetés során a zsűri elnöke kiemelte a verseny fontosságát és reményét fejezte ki abban, hogy a megkezdett hagyomány a jövőben folytatódhat. A fiatalok alapos felkészültségről tettek bizonyságot mind az írásbeli, mind a szóbeli fordulóban, melyet az is igazol, hogy a versenyen második helyezést értek el.

A résztvevők és felkészítőik egyaránt sikeresnek és eredményesnek ítélték a versenyt, mely során sikerült alaposabban megismerniük Zemplén megye történelmét, nevezetességeit.

Hornyák Adrienn, Nagy Tímea Mária
felkészítő, gyakorló tanárok