December 9-én szélesre tártuk a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium kapuit az általános iskolás tanulók, felkészítő tanáraik és a szülők előtt. Közel egy évtizedes hagyomány, hogy intézményünkbe invitáljuk a közeli és távolabbi települések hetedik és nyolcadik osztályos diákjait, hogy idegen nyelvi szépkiejtési (angol és német nyelven), népdaléneklési, természetvédelmi és informatikai versenyen mérjék össze tudásukat. Nagy örömünkre szolgált, hogy felhívásunkra ismét nagyon sokan jelentkeztek Tokajból, Bodrogkeresztúrból, Gávavencsellőről, Golopról, Kenézlőről, Nyírmeggyesről, Rakamazról, Szerencsről, Rátkáról, Tállyáról, Tiszanagyfaluból.

A díjazottak a következő tanulók lettek: a 7. évfolyamosok közül az angol nyelvi verseny kéttannyelvű kategóriájában. I. Buri Szebasztián (Szerencs), II. Tóth Anita (Szerencs), általános kategóriában I. Májer Sándor (Tokaj), II. Rohály Nazaréna Fortuna (Kenézlő), III. Antal Gabriella (Nyírmeggyes). A 8. osztályosok versenyében, általános kategóriában I. Bari Botond (Szerencs), II. Pásztor Anna Luca (Tokaj), III. Keresztes Barbara (Erdőhorváti) és Patai Péter Bence (Tokaj). A német szépkiejtési verseny legjobbjai a 8. osztályosok közül I. Bacsi Éva (Rakamaz), II. Szabó Réka (Rakamaz), III. Bujdosó Brigitta (Rátka). A 7. osztályosok versenyében I. Deli Zsófia (Tiszanagyfalu), II. Munkácsi Mihály (Tiszanagyfalu), III. Szabó Gergő (Rakamaz).

A nyelvi verseny jutalmainak, a szükséges eszközöknek a beszerzését az „Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában” című, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 jelű pályázat tette lehetővé.

Iskolánkban fontosnak érezzük a valódi értékek ápolását, amibe beletartozik népdalkincseink megőrzése is. Ezt bizonyították a fiatalok a népdaléneklési versenyen. A 8. osztályos tanulók között két I. helyezést oszthattunk ki: Lukács Anna Szilvia (Taktaharkány) és Bujdosó Brigitta (Rátka). A 7. osztályos tanulók között Lukács Dorisz (Rátka) ért el I. helyezést. Tokajból pedig a 6. osztályos tanulók Boós Ágnes, Hornyák Renáta, Hudák Lilien és Varga Andrea citerával kísért produkciója érdemelte ki az I. helyezést. A természetvédelmi versenyen három fős csapatokban mérték össze tudásukat a jelentkezők. Ebben a tanévben is gyakorlati és elméleti feladatokkal kellett megbirkóznia a tanulóknak. Az I. helyezést a ,,Fehér holló” csapat nyerte el: Fincziczki Dávid, Szakos Anna és Pózer Fruzsina (Tokaj), II. helyezett a ,,Nagykócsagok” csapat, Nagy Márk Attila , Szénási András, Veisz Márton (Tokaj), a III. helyet pedig az ,,Örökzöldek” nevű csapat szerezte meg Jászai Lili, Karóczkai Vanda, Rudolf Regina (Rakamaz). Intézményünk ECDL informatikai vizsgaközpont és CISCO Hálózati Akadémia, ezért kiemelten kezeljük ezt a területet is. Az informatika verseny az alapismeretek, szövegszerkesztés, prezentáció és táblázatkezelés témakört foglalja magában. A verseny védnökei Kiss Gáborné és Kiss Gábor, iskolánk egykori igazgatójának, Nagy Antalnak a lánya és veje, akiknek köszönhetően évek óta komoly jutalomban részesülnek a legjobban teljesítő tanulók. I. helyezett Soltész Péter (Tiszanagyfalu), II. helyezett Sotkó Ivett (Rátka), III. helyezett Szabó Dorina (Rátka).

Köszönjük az általános iskolásokat felkészítő tanárok áldozatos munkáját! Reméljük, a következő tanévben is ellátogatnak hozzánk tehetséges diákjaikkal.

Dévaldné Orosz Beatrix, igazgatóhelyettes