A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban folyó magas szintű informatikai oktatás, valamint az informatikai oktatás tárgyi és személyi feltételeinek elismeréseként intézményünk 2011/2012-es tanévtől a Cisco Hálózati Akadémia tagja lett. Az akadémiai szerződést szeptember elején jutatta el hozzánk a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke, Sisák Zoltán. A régióban mi vagyunk az első középiskola, aki ilyen képzést indít. Intézményünket a Debreceni Egyetem CISCO Regionális Akadémiája készítette fel a Lokális Akadémiai működésre. Két kollégánk felkészítését az oktatói és vizsgáztatói feladatok ellátására szintén a Regionális Akadémia látta el.
A világméretű eLearning programban jelenleg közel 160 ország oktatási intézményei és non-profit szervezetei vesznek részt. Az akadémiai program egyik legnagyobb értéke a legújabb technológiai ismereteket tartalmazó képzési kínálat.
A Cisco Hálózati Akadémia (NetAcad) naprakész hálózati és informatikai ismereteket nyújt azoknak a diákoknak és szakembereknek, akik bővíteni szeretnék tudásukat, és az informatikai iparágban képzelik el pályafutásukat. A Hálózati Akadémia a legújabb technológiai ismereteket tartalmazó, minőségi, tanfolyamokat kínál, online tananyagbázissal.
Iskolánkban az érettségi utáni szakképzés keretében lehetőség van az Informatikai rendszergazda, informatikai hálózattelepítő és üzemeltető OKJ-s képzés elvégzésére. Örömünkre szolgál, hogy a Cisco tananyag az Informatikai rendszergazda, informatikai hálózattelepítő és üzemeltető OKJ-s képzés tananyagát teljesen lefedi. Ezáltal a képzés alatt tanult ismeretek birtokában a diákok elvégezhetik a négy szemeszterből álló kurzust is. A kurzusok végén olyan bizonyítványt kapnak kezükbe, mellyel nem csak az Európában, hanem az egész világon elismert szakemberként állhatnak munkába. Az új Cisco hálózati képzés során a diákok megismerik a Cisco hálózatok kezelését, Cisco eszközök (routerek és switchek) implementálását, konfigurálását és teljes körű támogatását, IP hálózatok hibafelderítését és karbantartását. A képzés elvégzésével a tanulók olyan elméleti és gyakorlati ismeretanyaghoz jutnak, melynek segítségével összetett, nagyvállalati szintű hálózatokat tudnak megtervezni, kialakítani, ezek megvalósításához megfelelő Cisco eszközöket és technológiákat tudnak kiválasztani. Képesek lesznek a rendszereket összeállítani, az egyes eszközöket az igényeknek megfelelően konfigurálni, a későbbiek során a hálózatot bővíteni, optimalizálni, hibákat felderíteni és elhárítani.
Büszkék vagyunk rá, hogy a közeljövőben az iskolánkba látogat a Regionális Akadémia képviselőjeként dr. Almási Béla, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának docense, aki találkozik azokkal a tanulókkal, akik elsőként vesznek részt ebben a képzésben intézményünkben.