A tokaji Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban hat hetet tölt a Braziliából származó Jéssica Kohlhase Roda Timotheo da Costa, aki az AIESEC nevű nemzetközi diákszervezet tagjaként érkezett Magyarországra. Szállását és étkezését iskolánk és kollégiumunk működtetője, Tokaj Város Önkormányzata fedezi, amit külön köszönünk.

Kedves Jéssica, miért vállalkoztál erre az útra?

Számos cél lebegett előttem. Szerettem volna önkéntes munkát végezni úgy, hogy közben én magam is fejlődhetek, s minél több tapasztalattal, élménnyel gazdagodhatok. Tudtam, hogy egyes feladatok és helyzetek kihívást jelentenek számomra, s ha sikerrel veszem ezeket az akadályokat, sokat tanulhatok, s erősödhet az önbizalmam. Mindenkit bátorítok, hogy vágjon bele ilyen kalandokba.

A világ számos országa közül miért éppen Magyarországot választottad?

Tetszett az itteni projekttevékenységekre vonatkozó leírás, az, hogy beszélhetek Brazíliáról, céljaimról, középiskolásokat motiválhatok, egyáltalán, hogy diákokkal dolgozhatok. Magyarország nincs közel Brazíliához, nem sokat tudtam róla, de így lehetőségem van arra, hogy kicsit megismerjem, s ezáltal egy számomra új környezetben betekintést nyerjek egy európai ország életébe, kultúrájába.

A megérkezésed óta eltelt pár napban milyen benyomásokat szereztél Magyarországról?

Az emberek nagyon barátságosak és kedvesek, mindig segíteni akarnak. Egy pillanatra sem éreztem magam magányosnak. Már számos ételt kóstoltam. A legtöbb ízlett, de úgy tapasztalom, hogy meglehetősen eltérnek az általam ismert ízektől. Időnként mi is szoktunk levest enni, de nem ilyen gyakran, ahogyan szalámit sem. Korábban azt gondoltam, hogy a magyar ételek sokkal fűszeresebbek, s mivel nem szeretem az erős fűszereket, kellemesen csalódtam. Azok a városok, ahol már jártam – Budapest, Miskolc, Tokaj – nagyon tetszenek, főleg a történelmi belvárosaik a sok szép régi épülettel. Csak az időjárást találom kicsit hűvösnek. Szülővárosomban a leghidegebb napokon is + 8 fok van.

Mi a véleményed a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumról? Milyen szembetűnő különbségek vannak a brazil és a magyar diákok életében?

Az épület lenyűgözően szép, a tantermek pedig jól felszereltek. A diákok nagyon érdeklődőek. Brazíliában a legtöbb állami középiskola nem igazán színvonalas, ezért én egy magániskolába jártam. Úgy tapasztalom, a két ország oktatási rendszer eléggé különböző. Bár mindkét országban sokféle tantárgyat tanulnak, a magyar diákok hamarabb specializálódhatnak az érdeklődési területüknek megfelelően. A napirend is igencsak eltér. Számomra középiskolás koromban 7.30-kor kezdődött a tanítás, ami délig tartott. 12.00 és 13.30 között ebédszünetünk volt, majd visszamentünk az iskolába, ahol 18.00-ig újra óráink voltak, s keményen tanultunk. A tavalyi év különösen nehéz volt, mert a felvételire készültem, de megérte, mert jól sikerült. Most menedzsmentet tanulok Sao Paolo-ban egy magánegyetemen, ami az egyik legjobb egyetem egész Brazíliában.

Mit érdemes tudnunk Brazíliáról?

Brazília egy meseszép és hatalmas ország. Ebből következik, hogy rendkívül sokszínű mind az éghajlat és a természeti adottságok, mind a népesség tekintetében. Az őserdőkben még élnek a 21. századi civilizációtól teljesen elzárt és érintetlen néptörzsek, ugyanakkor a világ egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő országa metropoliszokkal és felhőkarcolókkal. A társadalom igazán multikulturális, hiszen az ország eredeti lakosaihoz generációkon keresztül bevándorlók tömegei érkeztek nemcsak Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Németországból, hanem Ázsiából is. Az őslakosok genetikai öröksége mellett szinte mindenkinek az ereiben csörgedezik portugál és – a korábbi rabszolgatartásból adódóan – afrikai vér is. Azonban Brazília különböző régióit más és más befolyások érték, délen az európai hatás a meghatározó. Ezen hagyományok miatt az emberek rendkívül toleránsak és békében élnek egymás mellett. Én egy „csupán” 600.000 lakosú kisvárosból származom, de most Sao Paolo-ban tanulok, ami Brazília legnépesebb városa, egy közel 20 milliós megapolisz. São Paulo nemcsak Brazília, hanem Dél-Amerika vezető kereskedelmi és ipari központja, és egyben egyetemi város is.

Brazília neve sok sportesemény kapcsán elhangzik.

Egyedülálló, hogy egy ország egymás után rendezheti meg a világ két legnagyobb sporteseményét, a 2014-es Labdarúgó Világbajnokságot, illetve a 2016-os Olimpiát.

Emiatt fel van fordulva szinte az egész ország, hatalmas a készülődés, a sportesemények sok várost érintenek. Ez egy óriási alkalom, titkon mindenki azt reméli, hogy végre újra Brazília nyeri a világbajnokságot, és igazi népünnepély lesz mindkét sportesemény.